Ispunjeno

Vijeće ministara BiH formirano 23. decembra

Nakon što su delegacije SDA, SBB-a i DF-a postigle koalicioni sporazum za djelovanje u okviru parlamentarnih većina na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, lider SDA, Bakir Izetbegović je rekao kako će uraditi sve da vlast na državnom nivou bude formirana do 23. decembra.

Sporazum koji smo potpisali ići će na organe sve tri stranke, predsjedništvo i mislim glavni odbor SBB-a i učinit ćemo sve da Vijeće ministara bude kompletirano u ponedjeljak 23. (decembra), tako da bi 24. mogao otići Program reformi koje se odnose na NATO put Bosne i Hercegovine, u Brisel.“

Bakir Izetbegović, 13.12.2019.

Podsjećamo, lideri ove tri partije još u maju ove godine su potpisali zajedničku izjavu u kojoj su, kako je tada navedeno, “utvrdili principe i prioritete djelovanja patriotskog bloka u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti”. Na posljednjem sastanku dogovorena je raspodjela ministarstva na državnom, federalnom i nivou Kantona Sarajevo.

Vijeće ministara imenovano je u ponedjeljak 23. decembra, gotovo 15 mjeseci od Općih izbora održanih u oktobru 2018. godine. Istog dana, samo sat vremena nakon imenovanja novog saziva Vijeća ministara BiH, dokument Programa reformi poslan je u NATO štab u Briselu, a to je i potvrđeno iz Demokratske fronte, Željka Komšića.

S obzirom da je Vijeće ministara formirano 23. decembra, kao i da je Program reformi poslan u Brisel, Istinomjer će obećaje Bakira Izetbegovića u vezi s tim, ocijeniti kao ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!