Nedosljedno

Vareš: Da li je Komšić dobrodošao?

Komentari i reakcije na izborne rezultate koje su ostvarile stranke i pojedinci na nedavno održanim Općim izborima 2018. godine i dalje su aktuelna tema u bh. javnosti. Komentirajući nedavno održane izbore, Zdravko Marošević, načelnik Općine Vareš koji je ispred Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) izabran za načelnika ove općine, i koji često zna reći “glasovima građana/ki i hrvatske i bošnjačke nacionalnosti”, govoreći o legitimitetu izbora, odnosno broju birača koji su svoje povjerenje dali Željku Komšiću, govorio je sa dozom zadrške.

Odgovarajući na pitanje da li je Željko Komšić dobrodošao u Općinu Vareš, Zdravko Marošević izjavio je sljedeće:

Ja na to nemam pravo reći (…) ovo je slobodna država, bez obzira što je komplicirana. Naravno, zavisi u kakvoj će organizaciji biti, s kakvim će protokolom ići. Vjerujem da će ići tamo gdje on crpi legitimitet i podršku. I naravno, ja se moram tako ponašati. Ne bi mu želio ugroziti gostoprimstvo na način da ga odvedem tamo gdje nije dobio legitimitet. Znači, morat će otići na područja Općine Vareš tamo gdje je dobio legitimitet, morat će ga sačekati njegova vlastita stranka, koja će mu pojasniti kako-gdje (…)

Zdravko Marošević, 22.10.2018.

Dodamo li ovome činjenicu da je Marošević, u jeku predizborne kampanje, pričao o tome koji je njegov recept pa je on ”Hrvat za kojeg glasaju Bošnjaci”, nejasno je zbog čega upravo on potencira priču ko je izabran čijim glasovima.

Ako netko ima recept da se u Varešu i u BiH na ovako malom području možemo razdvojiti i svatko da radi za sebe, OK. Ali netko me mora ubijediti da je to moguće. Ja u Varešu ne mogu napraviti ništa, nijednu ulicu, zgradu, a što neće uživati i jedni i drugi i treći… Svakodnevnica je zajednička, nemoguće je drugačije.

Ako netko od Hrvata u mom Varešu živi na šestom ili sedmom katu, a susjedi su mu Bošnjaci ili Srbi, koga će on zvati u slučaju, ne daj Bože, srčanog ili moždanog udara – svoje susjede ili mene koji sam dalje tri kilometra? Zvat će, naravno, onog koji je najbliže. E, to je to. Dva kamena u rijeci budu jedan pored drugog, pa se spoje, tako moraju i ljudi.

Zdravko Marošević, 29.09.2018.

Marošević je tako u međuvremenu promijenio mišljenje, te sada smatra da se na tako malom području poput Vareša stanovništvo ipak može razdvojiti, te da će Željko Komšić, kako kaže, morati otići na područja Vareša gdje je dobio legitimitet.

Obzirom na promjenu stava, za svoju izjavu o legitimitetu Željka Komšića na području vareške općine, Zdravko Marošević od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!