Neispunjeno

Uvjerljiva pobjeda uz gubitak 20.000 glasova

Dragan Čović“HDZBiH će biti uvjerljivi pobjednik ovih izbora.”, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

(Oslobodjenje, 04.10.2012.)

Komentar:

Iznoseći svoja očekivanja od lokalnih izbora, lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio da će njegova stranka biti uvjerljiv pobjednik izbora. No, izborni rezultat koji je njegova partija ostvarila na lokalnim izborima pokazao se mnogo drugačijim od ovih ambicioznih najava – HDZ BiH na proteklim lokalnim izborima ostvario je ukupno 93.812 glasova za opštinska vijeća, što je mnogo manje od 295.812 glasova koliko je osvojila SDA, 192.456 SNSD-ovih glasova, SDP-ovih 187.960 glasova i 141.755 glasova koje je osvojio SDS.

Ako pogledamo rezultate u odnosu na izbor načelnika/ca, HDZ BiH je izgubio pozicije koje je držao dugi niz godina u Vitezu i Odžaku, gdje je poražen od kandidata SDA; kao i u Kreševu gdje je načelničko mjesto osvojila NSRZB. Nove načelničke pozicije HDZ BiH je osvojio samo u Posušju, dok je u Ravnom izbore osvojio zajednički kandidat HDZ BiH i HDZ 1990.

Pored toga, na lokalnim izborima 2012, HDZ BiH dobio je 20.664 glasova manje nego na Opštim/općim izborima 2010. godine, kada je osvojio 114.476 glasova.

S obzirom da je, prema broju osvojenih glasova za odbornike/ce na lokalnim izborima, Čovićev HDZ tek na petom mjestu, te da je na ovim izborima osvojio i manji broj načelničkih mandata nego na prethodnim i manji broj glasova nego na Opštim/općim izborima, nema nikakve sumnje u to da Čović nije ispunio ovo, vjerovatno u startu potpuno nerealno, obećanje.

(istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!