Analize

Uspjeh protesta u BiH: Ipak je “i srpska i hrvatska i bošnjačka”

gladni smo na tri jezikaNakon što su u Tuzli, a potom i u drugim gradovima građani izašli na ulice i nakon što je došlo do kamenovanja i paljenja zgrada kantonalnih Vlada u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću, ali i do paljenja drugih zgrada poput Predsjedništva BiH, Gradske uprave Mostara, te kancelarija SDA i HDZ-a u ovom gradu, brojni zvaničnici u BiH su se potrudili da ove proteste iskoriste za doljevanje ulja na vatru i skretanje pažnje sa socijalne i ekonomske na nacionalnu tematiku.

Upravo iz tih i takvih izjava može se zaključiti da domaći političari, iz koje god stranke dolazili, nisu ništa naučili iz događaja prethodnih dana. Nacionalističku retoriku posljednja tri dana mogli smo čuti od zvaničnika u oba entiteta, koji dolaze iz dominantno etnički orjentisanih partija, ali i iz onih koje sebe predstavljaju kao građanske i multietničke, što ovu priču čini posebno zanimljivom.

Dok su na ulicama gradova u petak trajali neredi, nije bilo niti jednog političara koji je bio spreman komentarisati trenutna događanja, ali samo nekoliko sati poslije okončanja protesta na ulicama, počeli su se pojavljivati u javnosti sa svojim stavovima.

Sve je ovo protiv Bošnjaka

Jedna od prvih stranaka koja je izašla u javnost bila je SDP BiH, a lider ove partije Zlatko Lagumdžija, sa knedlom u grlu, zaključio je kako je indikativno da se demonstracije događaju u djelovima BiH u kojima su Bošnjaci većina:

„Tačno oni dijelovi u kojima su Bošnjaci većina pokušavaju se predstaviti kao nefunkcionalni, u kojima institucije ne rade, što je interesantno, s obzirom na to da su penzije u FBiH za 20 posto veće nego u RS-u, a veće su i prosječne plate. Valjda žele da pred pregovore budemo mekši i kažemo “eto vam treći a mi ćemo ostati u drugom spaljenom entitetu”. Vjerujem da je ovo samo epizoda iz koje ćemo izaći jači da branimo kompletnu državu BiH. Neki žele prikazati da su samo ovdje problemi a drugdje je kao med i mlijeko, iako je taj med i mlijeko nastao na genocidu“, rekao je Lagumdžija na press konferenciji SDP-a održanoj u petak 07.02.2014. godine.

Dan kasnije, isti stav su ponovili i iz SDA, koji su u svom saopštenju za javnost naveli kako su napadi na zgrade povezani sa rušenjem BiH. Omiljena sintagma u svim izjavama zvaničnika ove stranke, kao i u zvaničnom stranačkom saopštenju, bili su “neki centri moći” koji su usmjereni protiv Bošnjaka:

„Javnosti skrećemo pažnju na činjenicu da su nasilni protesti organizirani isključivo tamo gdje Bošnjaci čine većinu. SDA će ustrajati na utvrđivanju povezanosti ovih rušilačkih napada sa namjerama nekih centara i njihovih planova vezanih za budućnost BiH. SDA i ovom prilikom ponavlja da neće dozvoliti dodatne etničke i teritorijalne podjele zemlje“, naveli su iz SDA na kraju svog saopštenja izdatog u subotu 08.02.2014. godine.

Da su protesti organizovani od strane stranih centara moći među prvima je izjavio delegat SDA u Domu naroda FBiH, Amir Zukić.

“Protesti građana u Tuzli i Sarajevu su orkestrirani protesti, koji koriste tešku socijalnu situaciju u zemlji. Zahtjevi građana su opravdani, ali mislim da to rade centri koji žele da izazovu što veći haos u BiH i pored onoga koji imamo”, rekao je Zukić, te dodao kako misli da se “centri” nalaze izvan BiH.

Stav svoje stranke ponovio je i Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, u intervjuu za Oslobođenje:

“Bojim se da je opravdani revolt građana iskorišten da se urušava BiH i prostor gdje žive Bošnjaci i da se Bošnjaci dovode u jedno stanje koje će iskoristiti rušitelji BiH. Zgrada Predsjedništva BiH je simbol BiH, koji je odbranjen u agresiji na ovu zemlju. Nikad, pa ni u ratu, nije skinuta niti zapaljena zastava BiH, a ovoga puta je to urađeno.

Unio se jedan haos i anarhija u prostor gdje žive Bošnjaci. Nemamo vlade u kantonima gdje žive 80 posto Bošnjaka. Tamo nema ko da građanima pruži osnovne uslove za život. Ovo samo vodi u još gore stanje na prostoru gdje žive Bošnjaci.” rekao je Ahmetović, te izjavio da ocjenjuje “kako postoje indicije da su protesti, koji su pogodili BiH nekoliko posljednjih dana, iskonstruisani od strane određenih centara moći”:

“Imam neke informacije da je grupa navijača FK ‘Slavije’ iz Istočnog Sarajeva izvršila paljenje Predsjedništva, odnosno zastave BiH. Zanimljivo je da danas imate i posjetu predsjednika entiteta RS-a Milorada Dodika i predsjednika Srpske Demokratske Stranke (SDS) Mladena Bosića Beogradu gdje će se sastati sa zamjenikom premijera Srbije Aleksandrom Vučićem! Imamo danas i posjetu premijera Hrvatske Zorana Milanovića Mostaru gdje se sastaje s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom”.

Gostujući na Face TV, tvrdnje o destabilizaciji većinskih bošnjačkih područja iznio je i član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović. Naravno, uz nezaobilazne “centre moći”:

„Jedini dio gdje se nasilno dešava je Federacija BiH, gdje su u većini Bošnjaci. Bojimo se da to ima veze sa nekim planovima, sa nekim centrima moći, koji žele da oslabe poziciju onih koji brane suverenitet i dalju podjelu BiH“, rekao je Izetbegović tom prilikom. Izetbegović je danas održao i sastanak sa predstavnicima boračkih organizacija, što je iskoristio da još jednom iznese teze o napadu na Bošnjake, temeljeći ih na “ekspertnoj” tvrdnji kako u politici ništa nije slučajno:

U politici, kažu, ništa nije slučajno i ono što u početku izgleda slučajno ispostavi se da nije bilo slučajno. Napad na institucije, atak na državu i ovaj haos se dešava samo tamo gdje je teritorije branila Armija BiH i gdje danas žive Bošnjaci. Porušene su vlade, spaljene su zgrade, ide se dalje”.

 

Sve je ovo protiv Hrvata

U neredima koji su nastali prilikom protesta u Mostaru, pored zgrada Kantonalne Vlade i Gradske uprave, zapaljene su i zgrade kancelarija SDA i HDZ-a BiH. Logika bi nalagala da se, ako ni iz čega drugog, barem iz toga zaključi da protesti nisu bili usmjereni prema jednoj “nacionalnoj stranci” od strane druge “jednonacionalne grupe”, nego prema svima onima koji su građane i doveli u trenutnu situaciju. U slučaju Mostara, upravo ove dvije stranke već četiri godine bezuspješno pokušavaju riješiti status ovog grada, zbog čega u ovom gradu Opšti izbori nisu provedeni već 8 godina.

No, to nije smetalo HDZ-u BiH da paljenje zgrade u kojoj je smještena kancelarija ove stranke, okarakterizira kao provokaciju isključivo „bošnjačkih demonstranata iz istočnog dijela grada“. Tako su u saopštenju izdatom dan nakon demonstracija u ovom gradu, između ostalog, naveli kako je cilj demonstranata „izazvati rat u Mostaru“:

„U 16. 00 sati organizirana skupina od oko 350 huligana koji su iz Istočnog dijela Mostara prešli u Zapadni u svom anarhističkom pohodu zapalili su zgrade : Vlade HNŽ – a, Gradske vijećnice, Gradske uprave, Doma HDZ BiH, Skupštine HNŽ – a, te nekolicine vozila građana Mostara. Posebice želimo ukazati na činjenicu da navedena skupina koju su pojedini mediji do sada identificirali s nezadovoljnim građanima, nema nikakve veze s njima nego je riječ o nacionalnoj i politički instruiranoj skupini kojoj je za cilj bilo uvesti Grad Mostar u međunacionalne sukobe i ratno stanje“, navodi se u saopštenju kantonalnog odbora HDZ BiH.

Ovo saopštenje zaključeno je, zatim, porukom koju je HDZ uputio isključivo građanima Mostara hrvatske nacionalnosti:

„Hrvatice i Hrvati, građani Mostara i Hercegovačko – neretvanske županije ni mnogo teže situacije proteklih godina nisu nas pokolebale i uplašile. Ponosni i uzdignute glave do sada smo uvijek bili i ostali uz svoj hrvatski narod. Uvjereni smo kako će nam današnji događaji još više otvoriti oči i kako ćemo na krilima svehrvatskog zajedništva i poslije nemilih mostarskih zbivanja izići još jači i ostvariti svoje svete ciljeve.“

Ironično, nakon ovakvih dramatičnih HDZ-ovih “obraćanja svome narodu”, sa sve “svetim ciljevima”, u javnosti se oglasio i Vjekoslav Bevanda, aktuelni predsjedatelj Vijeća ministara BiH, da bi zaključio kako su demonstracije u Mostaru otpočete da bi se izazvali međunacionalni sukobi – iako je nacionalnu retoriku u priču o mostarskim protestima unio upravo HDZ:

“Niko me ne može uvjeriti da to nije organizovano sa vrlo lošim namjerama”, rekao je Bevanda, navodeći da je “uvijek zlo za Mostar dolazilo sa strane”, te da se i ovog puta to dogodilo. Prema njegovim riječima, očito su postojale instrukcije da dođe do međunacionlanih sukoba. Bevanda je naglasio da su protesti politički instruisani, a sada to polako izlazi na vidjelo sa zahtjevima za ukidanje kantona”, prenijele su danas Nezavisne novine.

U intervjuu koji je Bevanda dao za Večernji list, dodatno je elaborirana njegova teza o “udaru na kantone”, za šta je “dokaze” našao u napadu na zgrade kantonalnih vlada i Predsjedništva BiH – iako to uopšte nisu bili jedini objekti koji su se našli na meti demonstranata:

“Ne može se tek tako spaliti zgrada s više katova. A spaljeno ih je desetak. Očigledno je sve to politički instruirano. A sada to polako izlazi na vidjelo sa zahtjevima za ukidanje županija. Znakovito je to da su bile napadnute zgrade državnih i županijskih institucija”, rekao je Bevanda.

Pored Bevande, danas su se, u duhu prethodnog saopštenja HDZ-a, javnosti obratili i Odbor za branitelje HDZ-a BiH, kao i Odbor za branitelje HNS-a, koji su se također potrudili da čitav problem svedu na “njihove” i “naše” i prikažu ga kao akciju za “uništavanje kantona” – pa još sve to u kontekstu ustavnih reformi. I u ovom su se saopštenju pojavili misteriozni “centri moći” koje u svojim javnim istupima uveliko popularizira SDA – razumije se, sa suprotnim nacionalnim predznakom:

“Očit cilj ovih koordiniranih akcija je konačno razvlašćivanje i fizičko uništavanje županija, a time prejudiciranje konačnog političkog i ustavnog rješenja. Vidljivo je kako nisu ispunjena očekivanja organizatora kontroliranog kaosa koji već duže vremensko razdoblje nastoje isprovocirati hrvatske branitelje kontinuiranim ugrožavanjem njihovih prava kroz nezakonito vršenje revizije i krimininaliziranje branitelja HVO-a. Hrvatski branitelji su prepoznali nakanu određenih centara moći koji su imali za cilj iskoristiti nezadovoljstvo branitelja te nisu sudjelovali u rušilačkim pohodima na vlastitu imovinu i ustavno pravni poredak Bosne i Hercegovine”, stoji u saopštenju.

 

Sve je ovo protiv Srba

U Republici Srpskoj, zvaničnici su prvo požurili da ustvrde kako je Republika Srpska “bolji entitet” u kojem nema problema, niti razloga za proteste:

„Ne podržavam nikakve aktivnosti koje bi trebalo da služe prelijevanju određene krize iz jedne apsolutno nesređene situacije, kakva je Federacija BiH, u jednu apsolutno sređenu sredinu kakva je RS“, rekla je premijerka RS Željka Cvijanović te dodala da se solidariše “s raznim građanima na planeti, čak i onda kada treba i s građanima FBiH po brojnim važnim pitanjima, ali nikada onda kada se radi o izvozu određene revolucije, kvazirevolucije ili nereda i nemira s teritorije jednog entiteta na drugi.“

No, kada su i u nekoliko gradova u ovom entitetu građani izašli na ulice, predsjednik RS Milorad Dodik je pohitao da sve proteste koji su se dešavali u gradovima RS poveže – sa Bošnjacima:

„Republika Srpska je stabilna, sve funkcioniše, redovna je situacija i nema ekcesa. Proteste u Republici Srpskoj organizovali su predstavnici udruženja Bošnjaka i oni to mogu po zakonu, ali svaka eskalacija će biti zaustavljena“, rekao je Dodik, koji je uz to najavio kako će se zabraniti ulazak demonstranata iz FBiH na teritorij RS-a (?). I u izjavi Milorada Dodika svoje mjesto našli su, kao što vjerovatno već pogađate, “centri moći”:

“Događaji u Federaciji BiH imaju političku pozadinu i vođeni su od centara moći iz FBiH. Pokušaji da se ti nemiri prebace u Srpsku su vidljivi, ali Srpska je spremna da se suprotstavi bilo kakvom nasilju i uvozu nemira iz FBiH”, rekao je Dodik, uz to iskoristivši priliku da ponovi svoju standardnu višegodišnju poruku o neodrživosti Bosne i Hercegovine:

„Haos u Federaciji Bosne i Hercegovine nije prestao, tamo institucije ne funckionišu, a ovo što se događa je dokaz da Bosna i Hercegovina ne može da preživi unutrašnje izazove i da ne funkcioniše“, izjavio je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, nakon što je zajedno sa liderom SDS-a, Mladenom Bosićem, jučer posjetio Beograd.

Kao i Bakir Izetbegović, Milorad Dodik je također požurio da se sastane sa boračkim organizacijama, koje su podržale njegove izjave. Dodik je sa njima danas održao sastanak, sa kojeg je u javnost izašao zajednički zaključak da se “ne smije dozvoliti pokušaj prenošenja nemira iz Federacije BiH u RS”. U duhu prethodne Dodikove izjave da će svi protesti u RS biti spriječeni, te izjave Željke Cvijanović o “prelijevanju krize iz Federacije”, predsjednik Boračke organizacije RS-a Pantelija Ćurguz dodao je još i dramatičnu najavu da su “bili spremni autobusi na određenim pravcima, da se djeluje prema RS-u”, te dodao, u tonu koji se teško može shvatiti drugačije do kao prijeteći, da “Policija RS-a raspolaže s tim podacima i pripremila je određene aktivnosti koje bi to spriječile. Treba da javno kažemo svima, ko god bude pokušao da destabilizira situaciju u RS-u, da će naići na otpor.” Na pitanje ko je bio u tim “spremnim autobusima” niko nije dao odgovor.

 

Centri nemoći

Ako bismo ozbiljno shvatili sve izjave i saopštenja koje su dolazile od strane političkih stranaka, njihovih predstavnika i podržavatelja, morali bi zaključiti sljedeće:

Proteste u bosanskohercegovačkim gradovima pokrenuli su centri moći koji se nalaze izvan BiH i rade protiv Bošnjaka, sa ciljem da destabiliziraju državu i uspostave treći entitet; centri moći koji se nalaze unutar BiH i rade protiv Hrvata, sa ciljem ukidanja kantona; te centri moći koji se nalaze u Federaciji BiH i rade protiv Srba, sa ciljem da destabiliziraju Republiku Srpsku, u kojoj inače nema nikakvih problema niti razloga za proteste. Da li su svi ovi centri u međusobnoj koordinaciji, ili se slučajno “potrefilo” da su svi proradili u isto vrijeme i to sa potpuno oprečnim ciljevima, niko još nije objasnio.

centrinemoći
Centri nemoći

Ako bismo, ipak, poslušali logiku i zdrav razum, morali bismo zaključiti da su sve stranke koje su se na ovaj način očitovale o protestima, pokušale javnosti “prodati” istu priču o neprijateljskim centrima moći sa nacionalnim predznakom iz jednog istog razloga – sopstvene nesposobnosti i nemoći. Umjesto zlokobnih i neutvrđenih “centara moći”, očito je da su za proteste ipak odgovorni centri političke i institucionalne nemoći vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, koja je i dovela do ovakve situacije. Nosioci tih vlasti i stranke iz kojih dolaze, još jednom su pokušale odgovornost prebaciti sa sopstvenih neuspjeha na nacionalna i etnička neprijateljstva, u gotovo komičnom pokušaju da, na potpuno identičan način, jedni druge istovremeno okrive za organizovani “napad” na svoje etničke i nacionalne grupe.

 

Pitajte Istinomjer!