Analize

Uskoro povećanje kazni za prekršitelje propisa o kontroli cijena u Federaciji BiH?

Vlada Federacije BiH utvrdila je krajem prošle godine Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena kojim su predviđene veće kazne za prekršitelje pojedinih odredbi ovog zakona. Zakon će se pred zastupnicima/ama Predstavničkog doma Parlamenta FBiH naći 4. marta 2024. godine.

Izvor: Shutterstock

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada FBiH je polovinom decembra 2023. godine utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena i uputila ga u daljnju parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku.

Kako je tada saopćeno iz federalne Vlade, jedan od razloga za donošenje ovog zakona ogleda se u činjenici da je Zakon o kontroli cijena donesen 1995. godine, a posljednje izmjene donesene su 2008. godine, zbog čega su propisane kazne za prekršitelje ovog zakona minimalne, te nisu davale rezultate.

Iz Vlade su tom prilikom dodali da se utvrđenim prijedlogom izmjena zakona u dijelu kaznenih odredbi nastoji postići “preventivni i represivni učinak na prekršitelje, odnosno na pravna i fizička lica koja ne poštuju mjere neposredne kontrole cijena”. Naglasili su da su propisane kazne u navedenim izmjenama usaglašene s visinom kazni za iste ili slične prekršaje u novom Zakonu o unutrašnjoj trgovini.

Predloženim izmjenama, za prekršaj iz člana 14. stav (1) Zakona o kontroli cijena, pravno lice bi, u slučaju nepridržavanja mjera neposredne kontrole cijena, trebalo platiti minimalnu kaznu u iznosu od 6.000 KM umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a najveća moguća kazna bila bi 30.000 KM umjesto dosadašnjih 10.000 KM. Spomenutim izmjenama predviđena su i povećanja novčanih kazni za odgovorna lica u pravnim subjektima, kao i za fizička lica.

Na 10. redovnoj sjednici Predstavničkog dom Parlamenta FBiH, koja je planirana za 4. mart 2024. godine, zastupnici/e će, kao prvu tačku dnevnog reda, razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena FBiH. Ukoliko izmjene Zakona o kontroli cijena FBiH budu usvojene u Predstavničkom domu PFBiH, potrebno je da u istom tekstu budu usvojene i u Domu naroda, kako bi stupile na snagu.

Zastupnik u Predstavničkom domu PFBiH Admir Čavalić uputio je 23. februara 2024. godine nekoliko amandmana na predložene izmjene Zakona o kontroli cijena. Amandmani se uglavnom odnose na smanjenje iznosa kazni.

Kao razlog, Čavalić navodi da je predloženim izmjenama narušen prethodni odnos donje i gornje granice te, ako se u obzir uzmu inflatorna kretanja od 2008, kada su izvršene posljednje izmjene, do danas, kazne bi trebale rasti 1,7 puta, što bi bilo manje od predloženih izmjena.

Čavalić je amandmanima predložio i da se fizičkim licima ne povećavaju kazne, s obzirom na to da ona nisu u fokusu predmetnog zakona i imaju znatno slabiju pregovaračku poziciju spram inspekcija i drugih organa nadzora.

Predložene amandmane Admira Čavalića možete pročitati na ovom linku.

Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održao je 28. februara 2024. godine sjednicu na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka. Između ostalog, raspravljalo se i o Zakonu o kontroli cijena, što je prokomentarisao predsjednik Odbora Admir Čavalić:

Imali smo burnu raspravu o ovom zakonu u smislu da tražimo od Ministarstva trgovine da nam dostavi detaljnu analizu kaznene politike po pitanju kontrole cijena u Federaciji. Dakle, šta radi inspekcija na terenu, koga kažnjava i slično. Odbor je podržao da ovo ide u parlamentarnu proceduru.

Admir Čavalić, 28.2.2024.

Na platformi Javna rasprava možete pročitati detaljniju analizu ovog zakona, glasati za ili protiv rješenja koja nudi te postaviti pitanja i dati prijedloge parlamentarcima i parlamentarkama o ovom i drugim zakonima.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!