Neispunjeno

Obnova Ledene dvorane Centra Skenderija neće početi u 2020. godini

Direktor sarajevskog Kulturno-sportskog centra Skenderija, Amer Kapo najavio je u februaru 2020. godine da bi izrada idejnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije i sanacije ledene dvorane u sklopu ovog centra, mogla biti okončana za tri mjeseca, kako bi se nakon toga pristupilo njenoj obnovi.

Podsjećamo, ledena dvorana Centra Skenderija gotovo je u potpunosti uništena početkom 2012. godine, kada se usljed velikih snježnih padavina u potpunosti urušio njen krov.

Kapo je početkom februara 2020. godine rekao da je u toku izrada idejnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije i sanacije ledene dvorane i najavio da će sama unutrašnjost dvorane biti prilagođena ledenim sportovima, te da će se postaviti mobilno klizalište koje Centar Skenderija posjeduje.

Početkom aprila očekujemo da će se uraditi glavni i izvedbeni projekat obnove dvorane, na osnovu kojeg ćemo znati koliko će tačno koštati radovi, iako se spominje suma od oko pet miliona KM. Za izradu ovih projekata Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je 60.000 KM. Nadam se da će Vlada Kantona Sarajevo imati sluha i u ovoj godini i da ćemo konačno početi sa radovima.

Amer Kapo, 10. februar 2020.

Ipak da se još uvijek čeka na dostavu kompletnog glavnog i izvedbenog projekta, Kapo je krajem juna potvrdio za Istinomjer.

Trenutno je završen idejni projekat, uskoro očekujemo da nam se dostavi i kompletan glavni i izvedbeni projekat. Situacija sa pandemijom je malo usporila procese, a isto tako je utjecala na finansije tako da vjerujemo da će kada se situacija stabilizuje u budućnosti pronaći sredstva i za rekonstrukciju Ledene dvorane. Naša nadanja su da bi to moglo biti planirano u budžetu za 2021 godinu.

Amer Kapo, 30. juni 2020.

Inače projekat obnove Ledene dvorane Centra Skenderija planiran je i Planom javnih investicija KS za period od 2018. do 2020. godine, u iznosu od 15.500.000 KM, ali se on kako je to potvrdio i Kapo za Istinomjer, do sada nije našao u Budžetima KS. Javni poziv za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za rekonstrukciju ovog objekta raspisan je u aprilu 2019. godine.

S obzirom da su prema ranijim najavama glavni i izvedbeni projekat trebali biti gotovi još u aprilu, a da se to još uvijek nije desilo, Istinomjer će obećanje direktora Centra Skenderija Amera Kape, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!