Ispunjeno

USK: Premijeru ipak najveća plata

izudin saracevicPremijer Unsko-sanskog kantona, Izudin Saračević, mjesec dana nakon formiranja Vlade USK, govorio je o problemu neujednačenih primanja i enormno visokih plaća direktora javnih ustanova. Tom prilikom, premijer je izjavio sljedeće:

Pitanje neujednačenih plata ćemo lako riješiti, to je već na stolu Vlade, a najveća plata u Unsko-sanskom kantonu će biti plata premijera. Nijedan direktor javnog preduzeća, bez obzira na menadžerske ugovore koje posjeduje, neće moći imati veću plaću.” (Oslobođenje.ba, 14.03.2015.)

Tim Istinomjera provjerio je da li je gore navedeni problem riješen, te da li je premijer Saračević ispunio svoje obećanje.

Pet mjeseci nakon Saračevićeve izjave, Vlada USK je na 65. sjednici, održanoj 22.10.2015. godine, usvojila Prijedlog Odluke o plaćama i drugim materijalnim pravima članova organa rukovođenja ustanova USK-a i javnih preduzeća u većinskom vlasništvu Kantona. Kako je tada pojasnio ministar finansija USK, Zikrija Duraković, ovom odlukom utvrđeno je da plaće direktora i menadžera u tim javnim ustanovama i preduzećima ne mogu biti veće od iznosa tri mjesečne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH u prethodna tri mjeseca, prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.

Kako je dodatno pojašnjeno, drugih dodataka na plaću neće biti, a što se tiče svih ostalih naknada koje nemaju karakter plaće, dužni su pridržavati se zakona kojim je to regulirano u svim drugim organima vlasti.

Posljednje tri prosječne neto plaće isplaćene u FBiH zajedno daju iznos od 2.500 KM. Ukoliko isti iznos uporedimo sa mjesečnim primanjima premijera Saračevića, koji iznosi 3.648 KM (prema polugodišnjem izvještaju Centra civilnih inicijativa o radu Vlade i Skupštine USK), možemo zaključiti kako će premijer ubuduće imati veća primanja od direktora javnih preduzeća.

Usvojenom Odlukom Vlade USK, primanja direktora javnih preduzeća su ujednačena, ali je i obezbjeđeno da primanja premijera budu najveća u javnom sektoru. Dok Prijedlog odluke čeka na usvajanje u Skupštini USK, mi premijeru Saračeviću dajemo ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!