Neispunjeno

Učenici u Goraždu bez prevoza već više od mjesec dana

Kada je iz Vlade BPK krajem augusta najavljen početak nove školske godine za 1. septembar ove godine, ministar obrazovanja, mladih, nauke, kulture i sporta u ovom kantonu Arman Bešlija, najavio je da “zbog epidemiološke situacije i preporuka struke resorno ministarstvo neće organizovati javni prijevoz”, ali da će doznačiti potrebna sredtstva roditeljima učenika.

Foto: ASU BiH

Roditeljima ćemo doznačiti sredstva namijenjena za prijevoz i roditelji će za svoju djecu organizovati prijevoz, a mogu koristiti i redovne linije i druga sredstva prijevoza kako bi izbjegli proces koji mi ne možemo kontrolisati. Proces u školi ćemo kontrolisati, jer stvarno želimo da budemo primjer kako se može pridržavati svih tih mjera. Nastavnici su tu najodgovorniji i oni će obavljati profesionalno svoj zadatak, u što ne sumnjam. Sve je zbog sigurnosti naše djece, a ono što je najvažnije da nam se odvija nastava u klupama. Roditelji su pretežno saglasni, djeca jedva čekaju, a nastavnicima je to najbolji vid prenošenja znanja.

Arman Bešlija, 19. august 2020.

Međutim, ni mjesec dana od početka školske godine naknade za prevoz nisu isplaćene roditeljima, na šta su mirnim protestima ukazali i učenici iz Goražda. Oni su se okupili zbog činjenice da su njihove kolege iz prigradskih naselja i udaljenijih mjesta ostali bez prava na prijevoz u školu.

Razlog današnjeg okupljanja članova Mreže vijeća učenika BPK-a i Lokalnog tima Goražde ASuBiH je neriješeno pitanje prevoza kako srednjoškolaca, tako i osnovnoškolaca. Performansom na mostu smo željeli ukazati na način prevoza učenika u septembru koji su se prevozili autostopom koji ugrožava njihovu sigurnost ili dolazili pješke u školu. Smatramo da je ovo pitanje trebalo biti riješeno prije početka ove školske godine jer su osnovno i dva razreda srednješkolskog obrazovanja obavezni, te je ovim načinom povrijeđeno naše Ustavno pravo, pravo na besplatno obrazovanje. Učenici iz prigradskih i ruralnih mjesta su na ovaj način diskriminisani. Osim problema kvaliteta online nastave u odnosu na tradicionalni način izvođenja, upitna je i socijalizacija učenika. Žao nam je što umjesto da se bavimo učenjem, moramo prava svojih kolega tražiti na ulici. Nadamo se da će se ovo pitanje što brže riješiti kako bi svi učenici imali istu mogućnost dobijanja informacija. Također se nadamo da će se početi planirati dugoročna rješenja.

Meriha Ratković, predsjednica Mreže vijeća učenika BPK Goražde, 8. oktobar 2020.

Kako je medijima pojasnio ministar obrazovanja u Vladi BPK Goražde, Arman Bešlija, “Vlada jeste donijela zaključak kojim se zadužuju osnovne i srednje škole da pokrenu direktne konkurentske postupke ugovaranja usluge prijevoza đaka”, ali su prema njegovim riječima situaciju iskomplicirali prijevoznici, koji su svojim žalbama dovodili do poništenja tendera i odlagali sklapanje ugovora, a cijene karata za učenike naplaćivali su po dvostruko većim cijenama od onih za građane. Ministar je predložio i dugoročnije rješenje.

Dugoročno rješenje je kupovina autobusa, a mi imamo pare na budžetu škola. Na primjer, prijevoz učenika na relaciji Goražde – Ilovača koštao je 78.000 maraka godišnje, a za te pare se može kupiti minibus. Imamo i vozače u školama. Praksa u školi u Prači pokazala je da se to može. To će biti moj prijedlog, a vidjećemo hoće li to Vlada prihvatiti.

Arman Bešlija, 8. oktobar 2020.

Također je naveo i da je Vlada na hitnoj sjednici donijela odluku o prelaznom rješenju:

Da direktno nabavljaju usluge prevoza, mi smo za ovaj period dali instrukcije školama za online nastavu i roditeljima da će se refundirati odluka koju je donijelo ministartsvo, da će dobiti sredstva.

Arman Bešlija, 8. oktobar 2020.

S obzirom na činjenicu da je ministar Bešlija u augustu najavio da će sredstva za prevoz učenika biti doznačena roditeljima, a da se to evidentno nije desilo ni više od mjesec dana od početka školske godine, što je bio i povod za protest učenika u BPK, Istinomjer će njegovo obećanje ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!