U toku aktivnosti u pravcu formiranja Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta Brčko

U skladu sa najavama, u Brčkom su pokrenute aktivnosti u pravcu formiranja Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj grada čija će uloga, kako se navodi, “biti efikasnije i ravnomjernije planiranje kapitalnih projekata”.

Formiranje ove nove institucije, skupa sa Odjeljenjem za prostorno planiranje, početkom maja ove godine najavio je poslanik SNSD-a u Skupštini Distrikta Brčko, Ljubiša Lukić:

Jedna takva institucija, kao što je Zavod uskoro će se formirati zajedno sa Odjeljenjem za prostorno planiranje, u skladu sa prostornom dokumentacijom i politikom. To bi trebalo doprinijeti boljem i kvalitetnijem razvoju kao i višem stepenu realizacije kapitalnih projekata.

Ljubiša Lukić, 06.05.2019.

Kako je tada rečeno, u toku su bile “izrade podzakonskih akata i pravilnika o načinu funkcionisanja Zavoda, a njegov rad se prema planu, može očekivati početkom drugog polugodišta”. Podsjećamo, Skupština Distrikta Brčko je krajem aprila 2019. godine usvojila Zakon o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine kojim se predviđa osnivanje Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta Brčko.

Tako je 12.06.2019. godine Skupština Distrikta Brčko donijela je Odluku o imenovanju Ismeta Dedeića za vršioca dužnosti direktora pomenutog Zavoda..

Podsjetivši koji su to naredni koraci u osnivanju Zavoda na čijem je čelu, Dedeić je istakao i neophodnost njegovog formiranja:

Od formiranja Distrikta nije postojala ni jedna služba koja se bavila sistemski planiranjem, projektovanjem i razvojem.Upravo zbog toga nemamo projektovanu Gradsku dvoranu, 14 % stanovnika Distrikta nema elementarnu infrastrukturu kao što je vodovodna i kanalizaciona mreža. Kako bi smo između ostalog i to korigovali, bolje planirajući, te umanjili 11 miliona maraka koliko je u minulih 17 godina izdvojeno iz Budžeta u ove svrhe, ali ujedno i ubrzali realizaciju njegovog kapitalnog dijela, formiranje Zavoda je bilo neophodno.

Ismet Dedeić, 14.06.2019.

U pravcu ispunjavanja pomenutih zakonskih obaveza, Skupština Distrikta Brčko početkom jula 2019. godine raspisala je Konkurs za izbor kandidata/kandidatkinja za članove/članice Upravnog odbora Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko Distrikta BiH. 

Ovim Istinomjer obećanju Ljubiše Lukića u vezi formiranja Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta Brčko daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti aktivnosti u pravcu osnivanja pomenute institucije.

(Istinomjer.ba)

Da li su rudnici u FBiH zaista postali samo nelikvidna “crna rupa”?

Višegodišnji nemar nadležnih u pogledu upravljanja rudnicima u FBiH isplivao je na vidjelo nakon što je Porezna uprava...

Banja Luka uskoro dobija savremeni azil za pse?

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka, Petar Bilčar nedavno je najavio izgradnju novog, “savremenog” azila za pse s ciljem da se “iznađe trajno rješenje za smještaj napuštenih...Trudnice i porodilje u KS na dnevnom redu stranačkih prepucavanja

Prava na zdravstvenu zaštitu, koja trudnice i porodilje u Kantonu Sarajevo (ne)mogu ostvariti, proteklih dana bila su tema nesuglasica između zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Jasmine...