U toku aktivnosti u pravcu formiranja Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta Brčko

U skladu sa najavama, u Brčkom su pokrenute aktivnosti u pravcu formiranja Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj grada čija će uloga, kako se navodi, “biti efikasnije i ravnomjernije planiranje kapitalnih projekata”.

Formiranje ove nove institucije, skupa sa Odjeljenjem za prostorno planiranje, početkom maja ove godine najavio je poslanik SNSD-a u Skupštini Distrikta Brčko, Ljubiša Lukić:

Jedna takva institucija, kao što je Zavod uskoro će se formirati zajedno sa Odjeljenjem za prostorno planiranje, u skladu sa prostornom dokumentacijom i politikom. To bi trebalo doprinijeti boljem i kvalitetnijem razvoju kao i višem stepenu realizacije kapitalnih projekata.

Ljubiša Lukić, 06.05.2019.

Kako je tada rečeno, u toku su bile “izrade podzakonskih akata i pravilnika o načinu funkcionisanja Zavoda, a njegov rad se prema planu, može očekivati početkom drugog polugodišta”. Podsjećamo, Skupština Distrikta Brčko je krajem aprila 2019. godine usvojila Zakon o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine kojim se predviđa osnivanje Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta Brčko.

Tako je 12.06.2019. godine Skupština Distrikta Brčko donijela je Odluku o imenovanju Ismeta Dedeića za vršioca dužnosti direktora pomenutog Zavoda..

Podsjetivši koji su to naredni koraci u osnivanju Zavoda na čijem je čelu, Dedeić je istakao i neophodnost njegovog formiranja:

Od formiranja Distrikta nije postojala ni jedna služba koja se bavila sistemski planiranjem, projektovanjem i razvojem.Upravo zbog toga nemamo projektovanu Gradsku dvoranu, 14 % stanovnika Distrikta nema elementarnu infrastrukturu kao što je vodovodna i kanalizaciona mreža. Kako bi smo između ostalog i to korigovali, bolje planirajući, te umanjili 11 miliona maraka koliko je u minulih 17 godina izdvojeno iz Budžeta u ove svrhe, ali ujedno i ubrzali realizaciju njegovog kapitalnog dijela, formiranje Zavoda je bilo neophodno.

Ismet Dedeić, 14.06.2019.

U pravcu ispunjavanja pomenutih zakonskih obaveza, Skupština Distrikta Brčko početkom jula 2019. godine raspisala je Konkurs za izbor kandidata/kandidatkinja za članove/članice Upravnog odbora Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko Distrikta BiH. 

Ovim Istinomjer obećanju Ljubiše Lukića u vezi formiranja Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta Brčko daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti aktivnosti u pravcu osnivanja pomenute institucije.

(Istinomjer.ba)

Hoće li “šestorka” imati zajedničke kandidate za načelnike 2020. godine?

U kontekstu, kako je rekao, priprema za naredne lokalne izbore, zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i...

Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...


Započela izgradnja dječijeg igrališta u Aleji ambasadora

Na Darivi, u Aleji ambasadora započela je izgradnja velikog dječijeg igrališta simboličnog naziva “Park mira” čiju je izgradnju Općina Stari Grad najavila krajem prošle godine. Ovaj projekat...