Radi se na tome

Očekuju se naredni koraci u pravcu formiranja Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta Brčko

U skladu sa najavama, u Brčkom su u maju ove godine pokrenute aktivnosti u pravcu formiranja Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj grada čija će uloga, kako se navodi, “biti efikasnije i ravnomjernije planiranje kapitalnih projekata”.

Formiranje ove nove institucije, skupa sa Odjeljenjem za prostorno planiranje, najavio je poslanik SNSD-a u Skupštini Brčko distrikta BiH, Ljubiša Lukić:

Jedna takva institucija, kao što je Zavod uskoro će se formirati zajedno sa Odjeljenjem za prostorno planiranje, u skladu sa prostornom dokumentacijom i politikom. To bi trebalo doprinijeti boljem i kvalitetnijem razvoju kao i višem stepenu realizacije kapitalnih projekata.

Ljubiša Lukić, 06.05.2019.

Kako je tada rečeno, u toku su bile “izrade podzakonskih akata i pravilnika o načinu funkcionisanja Zavoda, a njegov rad se prema planu, može očekivati početkom drugog polugodišta”. Podsjećamo, Skupština Brčko distrikta BiH je krajem aprila 2019. godine usvojila Zakon o planiranju, projektovanju i razvoju Brčko distrikta Bosne i Hercegovine kojim se predviđa osnivanje Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta Brčko.

Tako je 12.06.2019. godine Skupština Brčko distrikta BiH donijela je Odluku o imenovanju Ismeta Dedeića za vršioca dužnosti direktora pomenutog Zavoda..

Podsjetivši koji su to naredni koraci u osnivanju Zavoda na čijem je čelu, Dedeić je istakao i neophodnost njegovog formiranja:

Od formiranja Distrikta nije postojala ni jedna služba koja se bavila sistemski planiranjem, projektovanjem i razvojem.Upravo zbog toga nemamo projektovanu Gradsku dvoranu, 14 % stanovnika Distrikta nema elementarnu infrastrukturu kao što je vodovodna i kanalizaciona mreža. Kako bi smo između ostalog i to korigovali, bolje planirajući, te umanjili 11 miliona maraka koliko je u minulih 17 godina izdvojeno iz Budžeta u ove svrhe, ali ujedno i ubrzali realizaciju njegovog kapitalnog dijela, formiranje Zavoda je bilo neophodno.

Ismet Dedeić, 14.06.2019.

U pravcu ispunjavanja pomenutih zakonskih obaveza, Skupština Brčko distrikta BiH početkom jula 2019. godine raspisala je Konkurs za izbor kandidata/kandidatkinja za članove/članice Upravnog odbora Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH.

S tim u vezi, na 53. redovnoj sjednici Skupštine Brčko distrikta BiH održanoj 25.09.2019. godine donesena je Odluka o imenovanju članova Upravnog odbora Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH. U Upravni odbor su na period od četiri godine imenovani Ivan Krndelj, Siniša Jovanović, Sejfudin Zahirović, Vedad Zejčirović i Zorica Zekić.

Ovim Istinomjer obećanju Ljubiše Lukića u vezi formiranja Zavoda za planiranje, projektovanje i razvoj Distrikta Brčko daje ocjenu radi se na tome, te ćemo nastaviti pratiti aktivnosti u pravcu osnivanja pomenute institucije.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!