Neispunjeno

U Pragu ili u Briselu, Sejdić i Finci ostaju u pitanju

izetbegovic_bakirPotpredsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je u obraćanju bošnjačkoj dijaspori u Švajcarskoj, 23. novembra, “da 2. decembra putuje na sastanak u Brisel” i da očekuje da će tada biti završeno pitanje “Sejdić-Finci”, te da će BiH snažno krenuti ka EU.

(SRNA, 27.11.2013.)

Komentar:

Niti je Bakir Izetbegović 2. decembra putovao u Brisel, niti je još uvijek rješeno, kako je rekao, „pitanje Sejdić-Finci“. Umjesto toga, Izetbegović je prisustvovao još jednom neuspješnom sastanku lidera sedam političkih partija u Pragu, nekih 1000 km udaljenom od Brisela. Vijest o sastanku lidera u aPragu objavljena je bh. javnosti dan prije nego je Izetbegović boravio u Švicarskoj, pa upravo iz tog razloga čudi da baš on nije znao mjesto održavanja sastanka. Ali, razumljivo je da ni sami akteri ovih sastanaka više ne mogu da se sjete svih mjesta na kojima se do sada sastančilo, pa se ni Bakiru Izetbegoviću ne može toliko zamjeriti ovaj gaf.

Sa druge strane, i od Izetbegovića i od ostalih “lidera” navikli smo slušati optimistične najave i obećanja o konačnom rješenju „pitanja Sejdić-Finci“ na svakom narednom sastanku, a koja su u pravilu ostajala neispunjena. Tako je bilo i ovaj put, a “lideri”, kako su poslije sastanka saopštili javnosti, i ovog puta umalo došli do dogovora, ali usljed umora nisu mogli da dogovore detalje oko izbora članova Predsjedništva, te su se odjednom pojavili i novi modeli za njihov izbor. Slijede nove runde bilateralnih sastanaka u BiH, pa onda ponovni odlazak u Brisel, ili na neku drugu lokaciju u inostranstvu, kako je to već postala praksa, pa… ko zna šta sve ne.

Bilo kako bilo, obećanje o dogovoru koje je dao Bakir Izetbegović ostalo je neispunjeno, te su i nakon ove runde neuspješnih pregovora u Pragu „Sejdić i Finci“ i dalje „ostali u pitanju“, a građani BiH će još uvijek čekati na „snažni pokret ka EU“.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!