Neispunjeno

Ništa od najavljene rekonstrukcije kantonalnih Vlada u januaru

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, najavio je tokom svog uvodnog obraćanja na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji SDA za medije kako će tokom januara doći do rekonstrukcije vlasti u kantonima u FBiH.

Kantonalne skupštine planiramo tokom januara rekonstruisati na način da u njima obavezno budu SDA, DF i SBB.”

Bakir Izetbegović, 30. decembar 2019.

Podsjećamo, sporazumom kojeg su 13. decembra 2019. godine potpisali lideri SDA, SBB-a i DF-a, definisana je raspodjela vlasti na svim nivoima.

Stranke će formirati koaliciju kao okosnicu parlamentarne većine na svim administrativnim nivoima gdje to omogućavaju izborni rezultati: državni nivo, Federacija BiH i kantoni (USK, SBK, ZDK, TK, KS, HNK, BPK).”

Sporazum SDA, SBB, DF, 13. decembar 2019.

U pogledu rekonstukcije kantonalnih Vlada u FBiH, na način na koji je to opisao Izetbegović, do sada je tek započet proces u Kantonu Sarajevo (KS) gdje je 29. januara ove godine, 18 zastupnika u kantonalnoj Skupštini izglasalo nepovjerenje Vladi, na čelu sa Edinom Fortom. Međutim, prema najavama predstavnika nove skupštinske većine do imenovanja novog saziva Vlade u čijem radu će učestvovati SDA, SBB i DF, moglo bi doći tek tokom februara.

Sa druge strane pokušaja rekonstrukcije drugih kantonalnih Vlada na sličan način nije ni bilo, te će Istinomjer obećanje Bakira Izetbegovića da će se to desiti “tokom januara”, ocijeniti kao neispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!