Najave

U drugoj polovini godine počinju radovi na novoj zaobilaznici oko Živinica?

Magistralna cesta Sarajevo – Tuzla jedan je od najfrekventnijih putnih pravaca u državi. Kako bi se ubrzao protok saobraćaja, Vlada FBiH je u ovogodišnjem budžetu izdvojila 20 miliona konvertibilnih maraka u svrhu izgradnje nove zaobilaznice oko Živinica, ka Tuzli. Iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona najavili su početak radova do kraja godine.

Foto: gradzivinice.ba

Vrijednost projekta je 20 miliona konvertibilnih maraka, a za njegovu realizaciju je zaduženo Javno preduzeće Ceste FBiH. Pomoćnik ministra trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Nenad Lukanović precizirao je u kojoj su fazi trenutne aktivnosti na realizaciji ovog projekta i kada se očekuje početak izvođenja građevinskih radova.

Prvo i osnovno je da ćemo graditi novu magistralnu cestu od Šićkog broda prema Đurđeviku, tzv. zaobilaznica oko Živinica. Sa tim ciljem Vlada FBiH je u budžetu FBiH za 2021. predvidjela i obezbijedila 20 miliona maraka. Mi očekujemo do kraja maja mjeseca 2021. godine završetak projekta za LOT 2 na toj zaobilaznici. Nakon završetka tog projekta, očekuje se raspisivanje javnog poziva za izbor izvođača radova i, ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, odnosno žalbi koje bi odugovlačile sam proces izgradnje, očekujem da ćemo izabrati izvođača radova i negdje u drugom dijelu 2021. godine krenuti sa izgradnjom te zaobilaznice.

Nenad Lukanović, 8. 4. 2021.

Istinomjer će pratiti da li će, kako je to najavljeno iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK-a, radovi na izgradnji zaobilaznice oko Živinica početi u drugoj polovini 2021. godine.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!