Tender za izgradnju mosta kod Gradiške nije raspisan u augustu

Radna grupa za pripremu tenderskog dokumenta za nabavku izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške, zaključila je još u martu ove godine, kako bi se tender za izgradnju ovog mosta mogao raspisati u augustu.

Predstavnici BiH i Hrvatske, kako je saopšteno nakon sastanka iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, složili su se da bi se sve procedure trebale okončati do kraja jula, a početkom augusta, eventualno, pokrenuti proces javnih nabavki.

Tada je predviđeno predviđeno i formiranje dvije zajedničke komisije za javne nabavke koje će činiti predstavnici hrvatske i bosanskohercegovačke strane. Nabavku izvođača radova vršit će Hrvatska, a nabavku usluga nadzora nad radovima BiH.

Istog dana, u Banjaluci je potpisan sporazum sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o investicionom grantu, od 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava za realizaciju ovog projekta.

Formiranje radne grupe za pripremu tenderske dokumentacije, dogovoreno je još sredinom prošle godine, kada je dogovoreno da će Hrvatska do proljeća završiti procedure za izdavanje građevinskih dozvola, a početak gradnje mosta je najavljen za kraj 2018. godiine.

Međutim, iz informacije Hrvatskih autocesta, koje su objavljene u medijima može se zaključiti da se raspisivanje tendera nije desilo tokom augusta.

“Objava tendera neće biti u avgustu, iako je tako prvobitno bilo najavljeno, zato što se u međuvremenu moralo pristupiti usklađivanju zakonskih regulativa, s obzirom na to da se radi o međudržavnom mostu.”

HAC, 18.08.2018.

Iz ovog preduzeća su naveli kako će tender biti raspisan tokom septembra, a kako se to nije desilo u augustu, obećanje dato u martu, Istinomjer će ocijeniti kao neispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

Pregovori u vezi novog saziva Vijeća ministara BiH nisu “konačno završeni”

Još jedna runda pregovora oko uspostave novog saziva Vijeća ministara BiH na kojoj su učestvovali lideri SDA, HDZ-a BiH...

Fabrika Calzedonia ipak neće biti otvorena na dan Grada Gradiške

Tokom prošle godine na području Općine Gradiška započela je realizacija nekoliko stranih investicija u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola, a jedna od najvažnijih investicija je objekat površine 11...

Izmjene Krivičnog zakonika RS nisu utvrđene u prvom kvartalu 2019. godine

Nakon što je Milorad Dodik u decembru 2018. godine iznio stav da je potrebno utvrditi izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske, “kojima će biti zaprijećena velika zatvorska kazna za svakog ko na...