Tender za izgradnju mosta kod Gradiške nije raspisan u augustu

Radna grupa za pripremu tenderskog dokumenta za nabavku izvođača radova za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške, zaključila je još u martu ove godine, kako bi se tender za izgradnju ovog mosta mogao raspisati u augustu.

Predstavnici BiH i Hrvatske, kako je saopšteno nakon sastanka iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, složili su se da bi se sve procedure trebale okončati do kraja jula, a početkom augusta, eventualno, pokrenuti proces javnih nabavki.

Tada je predviđeno predviđeno i formiranje dvije zajedničke komisije za javne nabavke koje će činiti predstavnici hrvatske i bosanskohercegovačke strane. Nabavku izvođača radova vršit će Hrvatska, a nabavku usluga nadzora nad radovima BiH.

Istog dana, u Banjaluci je potpisan sporazum sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o investicionom grantu, od 6,8 miliona eura bespovratnih sredstava za realizaciju ovog projekta.

Formiranje radne grupe za pripremu tenderske dokumentacije, dogovoreno je još sredinom prošle godine, kada je dogovoreno da će Hrvatska do proljeća završiti procedure za izdavanje građevinskih dozvola, a početak gradnje mosta je najavljen za kraj 2018. godiine.

Međutim, iz informacije Hrvatskih autocesta, koje su objavljene u medijima može se zaključiti da se raspisivanje tendera nije desilo tokom augusta.

“Objava tendera neće biti u avgustu, iako je tako prvobitno bilo najavljeno, zato što se u međuvremenu moralo pristupiti usklađivanju zakonskih regulativa, s obzirom na to da se radi o međudržavnom mostu.”

HAC, 18.08.2018.

Iz ovog preduzeća su naveli kako će tender biti raspisan tokom septembra, a kako se to nije desilo u augustu, obećanje dato u martu, Istinomjer će ocijeniti kao neispunjeno. 

(Istinomjer.ba)

Još nije formirano zajedničko operativno tijelo BiH i Turske za pitanja prometa i infrastrukture

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić održao je u maju ove godine bilateralni...

Sanacija Rafinerije nafte Brod i dalje na čekanju

Nakon eksplozije u naftnoj rafineriji Brod, koja se dogodila početkom oktobra prošle godine, vlasti Republike Srpske obećale su pomoć kako bi se rafinerija vratila u pogon a radnici zadržali svoja...

Radovi na pješačkom mostu na Ilidži nisu okončani ni do kraja jula

Radovi na pješačkom mostu na Ilidži, koji će spajati naselja Pejton i Lužani trebali su biti okončani krajem jula 2019. godine, no po treći put je došlo do produžetka roka za okončanje radova, te bi...