Sve po planu, blokade na svakom koraku

Predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je gostujući u Centralnom dnevniku Face TV-a iznio nekoliko zanimljivih tvrdnji.

Jedna od njih je svakako i tvrdnja da stvari u BiH u principu idu onako kako ih on zacrta:

Da me nema takvog ne bi bilo dobro u BiH. Ja sam dobronamjeran, igram ulogu onoga ko okuplja. U principu stvari idu onako kako ih zacrtam.

Bakir Izetbegović, 21.01.2017.

No, ukoliko pogledamo stvarnu situaciju, jasno je da stvari sasvim sigurno ne idu onako kako ih je Izetbegović zacrtao. SDA je formirala vlast u Federaciji BiH i na državnom nivou u martu 2015. godine. Inicijalno, vlast na državnom nivou su činili SDA, HDZ, DF i Savez za promjene, a u Federaciji BiH SDA, HDZ i DF. No, ova koalicija nije bila dugog vijeka. Na federalnom nivou nije opstala niti 100 dana, budući da je iz nje izašao DF, zbog neslaganja vezanih za imenovanja u javnim preduzećima. Ljubav nije dugo trajala ni na državnom nivou, te je pozicije Demokratske fronte preuzeo Savez za bolju budućnost u novembru 2015. godine, kada su SDA i SBB dogovorili koaliciju na svim nivoima vlasti.

Ova koalicija je predstavljena kao konačno ujedinjenje Bošnjaka, te je obećano pokretanje mnogih infrastrukturnih projekata i rješavanje gorućih ekonomskih problema.

Međutim, rezultati nove (SDA-HDZ-SBB) koalicije su daleko od impresivnih. Problemi su počeli već u aprilu 2016. godine, kada je SDA u federalnom parlamentu predložila izmjene Zakona o igrama na sreću FBiH, kojim bi se povećali porezi na klađenje. Sa ovim potezom se nije složio HDZ, te je prekinuta sjednica Predstavničkog doma na kojoj se trebalo izjasniti o ovom zakonu (20. april). Već tada je bilo jasno da nešto ‘ne štima’ u odnosima koalicijskih partnera, a definitivna potvrda o nefunkcionisanju vlasti je i činjenica da se Predstavnički dom Parlamenta FBiH u periodu od jula do oktobra 2016. godine nije sastao niti jednom.

Tokom ljeta, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik su održali i sastanak u restoranu Barka, na kojem su dogovorili implementaciju mehanizma koordinacije. Takav razvoj događaja se nije svidio Draganu Čoviću, šefu HDZ-a, koji je tada izjavio da se ne slaže sa dogovorom, budući da smatra da se njime umanjuju ovlasti kantona. Izetbegović je bezuspješno pokušao da izgladi stvari sa Čovićem, predlažući sastanak u jednom restoranu u Konjicu, na kojem se HDZ-ova delegacija nije ni pojavila, te je prema Izetbegovićevim riječima propustila ne samo priliku za dogovor, već i dobar burek.

Posljednji udarac Izetbegovićevim planovima ponovo je zadao HDZ. Naime, delegati te stranke u Domu naroda FBiH ne žele da podrže trenutno rješenje Zakona o PIO FBiH, što je već dovelo do otkazivanja nekoliko sjednica Doma naroda, a posljednja  je prekinuta jučer (26. januar), te je prolongirana za 2. februar.

Izetbegovićeve tvrdnje da sve ide po planu opovrgava i sam Dragan Čović, koji je u nedavnom intervjuu koji je prenijela FENA izjavio sljedeće:

Pričamo da ćemo graditi autoceste, a onda jedni drugima podmećemo. Imamo korektnog direktora „Autocesta”, onda mu onemogućavamo da radi. Kad jedna strana predlaže popravke nekih zakonskih rješenja, druga se trudi da se to ne desi. Dosadašnjom suradnjom ili našom neiskrenošću mi smo mogli maskirati ovu situaciju, ali više nećemo moći. Mislim da je korektno i otvorenije ljudima reći da mi ne radimo svoj posao.

Dragan Čović, 27.01.2016.

Čović je, pored ovakvih izjava, jučer razgovarao i sa Miloradom Dodikom, te su postigli dogovor da se pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH mora riješiti, a već je poznato da Milorad Dodik zagovara izbacivanje stranih sudija iz ovog suda, što znači da će Ustavni sud biti još jedna od stavki oko kojih se SDA ne slaže sa svojim najvažnijim koalicionim parnerom. SDA se već oglasila saopštenjem, kojim je u potpunosti odbacila zaključke sa jučerašnjeg sastanka.

Dakle, jasno je da se Izetbegovićevi planovi baš i ne odvijaju onako kako je on naumio, te od Istinomjera za svoju izjavu dobija ocjenu neistinito.

(istinomjer.ba)

Izetbegović dosljedan po pitanju poštivanja Zakona o odbrani BiH

U svojim analizama pod nazivom Hoće li aktivacija MAP-a biti korištena za produbljivanje krize u BiH i Vladavina prava...

Nezavisni blok ostaje pri ranije izrečenim stavovima

Podsjećamo, netom nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) raspisala Opšte izbore 2018. godine, lider Nezavisnog bloka Senad Šepić je iznio stav u vezi sa koaliranjem Nezavisnog bloka u...


Nikšić ispunio obećano po pitanju kandidature Denisa Bećirovića za Dom naroda PS BiH

Nakon što je kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, Denis Bećirović na Opštim izborima 2018. godine izgubio utrku za pomenutu poziciju, dio javnosti u Bosni i...