Neispunjeno

Sve Čovićeve rekonstrukcije

Dragan Čović
Dragan Čović

“Uvjeren sam da do kraja godine možemo riješiti pitanje uspostave nove vlade Federacije BiH za što će nam biti potrebna potpora međunarodne zajednice.“

(hrsvijet.net, 23.11.2012.)

Komentar:

U zadnjih godinu dana, Dragan Čović gotovo da se nije pojavio u javnosti, a da nije najavio skoru rekonstrukciju Vlade FBiH.

Prvi put je rekonstrukciju Vlade FBiH „u narednim mjesecima“ Čović najavio odmah na početku 2012. godine.

Potom je o skoroj rekonstrukciji Vlade razgovarao i sa liderom SDA Sulejmanom Tihićem dok je njegova stranka još uvijek bila u partnerstvu sa SDP-om, da bi, odmah nakon raskida tog partnerstva, u junu ponovio svoja očekivanja o rekonstrukciji vlasti.

“U lipnju ćemo završiti rekonstrukciju vlasti. Imamo jasno razrađen plan i način na koji je moguće promijeniti vlast od županija, preko Federacije BiH do državnog vijeća ministara”, rekao je Čović sredinom juna.

I krajem novembra 2012. Godine, Čović je najavio da će ministri iz reda dva HDZ-a smijeniti ministre NSRZB-a i HSP-a u Vladi FBiH do kraja godine, dok su mjesta ministara SDA rezervisana za ministre iz reda SBB-a. No, to se ni ovaj put nije desilo.

Dakle, niti je bilo rekonstrukcije Vlade FBiH u junu, niti se ona desila do kraja 2012. godine kako je najavljivao Čović, a trenutno nije izvjesno da će do nje uopšte doći i pored navodnog postojanja nove parlamentarne većine u FBiH. Prema tome, sva Čovićeva obećanja o skoroj rekonstrukciji su ostala neispunjena.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!