Ispunjeno

Stari most u Klepcima na Bregavi zaštićen od propadanja

Nakon što je u februaru ove godine Opština Čapljina izradila Projekat hitnih konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima na rijeci Bregavi, za predviđene radove dobijena je i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika.

Kako je na obilježavanju početka implementacije ovoga projekta 20.02.2019. godine navedeno, hitne mjere obnove i zaštite će se usredotočiti na:

  • Stabilizaciju desnog upornjaka, tj. krilnih zidova na desnoj obali;
  • Zaštitu luka od negativnih utjecaja od procjeđivanja vode restauracijom kaldrme
  • Zaštita mosta od daljnjih negativnih utjecaja vegetacije;
  • Prikupljanje i očuvanje izvornih dijelova mosta koji su pali u rijeku.

Da će pomenuti projekat, finansiran sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta, biti implementiran izjavio je i načelnik čapljinske opštine, Smiljan Vidić naglašavajući želju da se Stari most u Klepcima kod Čapljine, koji je 2003. godine proglašen nacionalnim spomenikom BiH, sačuva od daljnjeg propadanja:

Još ne znamo koliko će u konačnici projekt koštati, ali, definitivno, želimo od daljnjeg propadanja sačuvati ovaj most. Uvjereni smo da će na kraju projekta ova lijepa građevina poboljšati i našu turističku ponudu, jer paralelno ćemo raditi uređenje obala Bregave uz šetnicu, klupe i ostale prateće sadržaje.

Smiljan Vidić, 23.02.2019.

Prva faza radova završena je 17.04.2019. godine kojom prilikom je utvrđeno da su “hitnim mjerama obnove i zaštite uklonjene prijetnje koje su se odnosile na desni upornjaka, tj. krilne zidove na desnoj obali, zaštićen luk od negativnog utjecaja od procjeđivanja vode restauracijom kaldrme, most očišćen i zaštićen od negativnih utjecaja vegetacije, te su prikupljani izvorni dijelovi mosta koji su pali u rijeku”.

Neophodni radovi na Starom mostu u Klepcima završeni su 10.05.2019. godine te su, kako se navodi, “hitnim mjerama obnove i zaštite uklonjene prijetnje koje su dovodile do propadanja ovog bisera arhitekture te su stvoreni uvjeti za nastavak aktivnosti potrebnih za potpunu sanaciju.”

Ovim Istinomjer obećanje načelnika Opštine Čapljina, Smiljana Vidića koje se odnosilo na radove u cilju očuvanja od daljnjeg propadanja Starog mosta u Klepcima na rijeci Bregavi ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!