Istina

Sredstva u potrošačkoj jedinici “Gradonačelnik” u Nacrtu budžeta Banje Luke znatno umanjena

Gostujući u emisiji “Tema dana” Alternativne televizije Banja Luka (ATV), odbornik u Skupštini Grada Banja Luka i generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša, pored ostalog, komentarisao je i Nacrt budžeta Grada Banja Luka za 2021. godinu.

Izjavivši da PDP ima mnoge zamjerke na predloženi budžet, Grmuša je, sa druge strane, ustvrdio da se prijedlogom smanjuje budžet gradonačelnika Banje Luke za 20 %, podsjetivši da je to bilo i jedno od predizbornih obećanja PDP-a:

Sva odjeljenja i gradske institucije su poslale svoje prijedloge budžeta i na osnovu tih prijedloga je sačinjen jedan dokument. Mi u PDP-u imamo mnoge zamjerke na ovaj budžet koji je danas bio pred nama. On definitivno ne odražava mnoge naše politike. Ono što su u jednom kratkom periodu gradonačelnik i njegova ekipa uspjeli da urade jeste smanjenje određenih rashoda, što jeste bilo naše predizborno obećanje. Konkretno, gradonačelnik je budžet za svoj sopstveni kabinet smanjio za 20%, što je zaista novina na ovim prostorima…

Milko Grmuša, 16. 2. 2021.

Dan nakon navedene izjave Milka Grmuše, 17. 2. 2021. godine, kako se navodi na zvaničnoj stranici Grada Banja Luka, odbornici Skupštine Grada jednoglasno su usvojili Nacrt budžeta Grada za 2021. godinu u iznosu od 149,4 miliona KM i uputili ga u javnu raspravu.

Uvidom u Nacrt, Istinomjer je utvrdio da u potrošačkoj jedinici “Gradonačelnik”, tekući rashodi, stoji da predviđeni trošak u toj jedinici za 2021. godinu iznosi 255.000,00 KM, što je za 18, 1 % manje od iznosa koji je za tu svrhu bio predviđen rebalansom budžeta Grada Banja Luka za 2020. godinu, a koji je iznosio 311.500,00 KM.

Ovom prilikom podsjećamo da je, prije rebalansa, u budžetu Grada Banja Luka za 2020. godinu predviđeni trošak u potrošačkoj jedinici “Gradonačelnik” iznosio 440.000,00 KM.

S obzirom na to da su sredstva u potrošačkoj jedinici “Gradonačelnik” umanjena za 18.1 %, što čini neznatno odstupanje od tvrdnje Milka Grmuše, Istinomjer će njegovu izjavu s tim u vezi ocijeniti istinitom.

 

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!