Srebrenik: Vraćanje mandata stranci SDA ili referendum?

Izvršni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Srebrenik juče je donio odluku o isključenju načelnika ove općine, Nihada Omerovića iz SDA, zajedno sa trojicom vijećnika koji su ga podržavali zbog, kako se navodi u obrazloženju Odluke IO SDA, neposluha i rada u interesu drugih stranaka. Od Omerovića se “očekuje” i da stranci vrati mandat, a povodom ove odluke i očekivanja SDA, oglasio se i načelnik Omerović, rekavši da je on “isključio SDA”, a ne oni njega, te da je mandat dobio od građana/ki Srebrenika, a ne od ove stranke.

Nažalost, ja sam isključio SDA, a ne oni mene. Razlozi su gubljenje svih demokratskih principa u radu stranke, privatno djelovanje uske grupacije njenih članova, nepotizam, zapošljavanje članova familija bez ikakvog reda i zakona.

Nihad Omerović, 05.11.2018.

Pored navedenog, Omerović je pojasnio i zašto ne namjerava da vrati mandat, a što se od njega očekuje.

Napominjem da sam u odnosu na SDA na istim izborima imao duplo veći broj glasova, tako da su meni građani dali mandat i uvijek ću rado biti spreman i na referendum da se isti pokrene i da vidimo raspoloženje građana. Oni su ti koji biraju, daju povjerenje i kojima polažemo račune. Spreman sam otići s ove pozicije, ali kada to građani kažu.

Nihad Omerović, 05.11.2018.

Početkom maja ove godine načelnik Srebrenika, Nihad Omerović zajedno sa još četiri člana Izvršnog odbora SDA Srebrenik, podnio je ostavke na sve funkcije u stranci. U obrazloženju svoje odluke, načelnik i članovi IO između ostalog su naveli da ostavke podnose “zbog autokratskog sistema rada i odlučivanja predsjednika OO SDA Srebrenik, Osmana Suljagića i uske grupe njegovih dugogodišnjih saradnika”.  Međutim, Omerović tada nije dao ostavku na članstvo u SDA, te njegova tvrdnja da je on isključio SDA ne stoji.

Sa druge strane, na Lokalnim izborima 2016. godine Omerović je, kao kandidat stranaka SDA i SBB, odnio ubjedljivu pobjedu u odnosu na svoje protukandidate u Općini Srebrenik.  Sa osvojenih 13.155 glasova Omerović je zaista imao skoro dvostruko više glasova nego SDA. Naime, SDA je 2016. godine na Lokalnim izborima u Srebreniku dobila  6.983, a SBB 1.335 glasova.

Obzirom da je Omerović u maju dao ostavku na stranačke funkcije, ali ne i na članstvo u SDA, te da je na Lokalnim izborima 2016. u Općini Srebrenik dobio skoro dvostruko više glasova nego stranka čiji je bio kandidat, njegove izjave ocjenjujemo kao polistinite.

 

(Istinomjer.ba)

I Šulića “obavezuje” Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS

Gostujući u emisiji “Novi dan” N1 televizije poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini Republike...

Objekti za smještaj migranata biće “sa humanitarnog i svakog drugog aspekta pripremljeni”?

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić nedavno je izjavio da je pripremljen program “sa mjerama za koje smatra da bi bile vrlo efikasne u odnosu prema ilegalnim...Procedura preuzimanja kontrole bh. zračnog prostora nije u potpunosti okončana

Sredinom 2017. godine Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) obećali su da će do kraja 2019. godine BiH preuzeti “kontrolu bh....