Ispunjeno

Sporna Uredba ide na Ustavni sud u skladu s obećanim

remeticVlada Federacija BiH je, na sjednici održanoj 04.06.2015. godine, usvojila Uredbu o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH. Uredbom su sa resornih ministarstava na Vladu prebačena, između ostalih, sljedeća ovlaštenja u privrednim društvima sa državnim kapitalom: učešće u radu i odlučivanju skupštine, izbor i nominiranje kandidata za imenovanje članova nadzornih odbora i razrješenje dužnosti članova nadzornih odbora prije isteka mandata, te davanje saglasnosti za imenovanje članova uprava i razrješenje dužnosti članova uprava prije isteka mandata.

Aleksandar Remetić iz DF-a, zamjenik premijera FBiH, kazao je prije održavanja sjednice, da bi usvajanje Uredbe o imenovanju i razrješenju članova nadzornih odbora bilo protivno zakonima i Ustavu BiH. On je upozorio da bi to za posljedicu imalo uvođenje pravnog haosa, stvaranje nesigurnosti i napuštanje principa pravne države.

Ministri DF-a su istog dana najavili da će, ako se Uredba usvoji, tražiti od suda da poduzme privemene mjere na, te preispitivanje zakonitosti pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine, uz krivično gonjenje svih onih koji su počinili nezakonitost.

Uredba je usvojena većinom glasova članova Vlade FBiH, a ovo preglasavanje ministara DF-a i usvajanje Uredbe bilo je “okidač” da Demokratska fronta napusti vladajuću koaliciju koju su činili sa SDA i HDZ-om BiH.

U međuvremenu, potpredsjednik FBiH Milan Dunović, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, podnio je 09.06.2015 godine Zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH i Zahtjev za privremenu mjeru obustave od primjene dijela ove Uredbe koji se tiče rada Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Time je ispunjeno i obećanje koje su dali ministri iz redova DF.

Prema riječima Dunovića, preispitivanje donesenih odluka organa federalne vlade je nadležnost potpredsjednika. “Ovdje su se stekli uslovi da podnesemo zahtjev Ustavnom sudu jer smatramo da uredba nije u skladu sa Ustavom. Uredba je uputstvo za korištenje zakona. Danas sam pokrenuo ocjenu ustavnosti pred sudom“, istakao je Dunović.
Da li DF ima “skrivenu agendu” ili zaista samo odlučno staje u odbranu Ustava i zakona u FBiH, pitaju se mnogi. S obzirom na gore izneseno, ponovo je ispunio još jedno u nizu datih obećanja. Do kada će to trajati, ostaje da se vidi.

 

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!