Uncategorized

SNSD: Rekonstrukcija i izgradnja škola i sportskih dvorana

“Pukotine u obrazovanju su mnogo veće, a rekonstrukciju i izgradnju trebaju škole od Previje kod Ribnika do Odžaka kod Bileće. Nove ili obnovljene sportske dvorane nužne su od Mrkonjića do Foče. “


Razlog:
S obzirom da se obećanjem ne precizira nijedan parametar osim geografskog, teško je reći šta je zapravo obećano u pogledu rekonstrukcije i izgradnje škola i sportskih dvorana. Izvjestan broj škola i sportskih dvorana jeste obnovljen, ali je izgrađen vrlo mali broj novih, dok je broj zatvorenih škola znatno veći.
Objašnjenje:
Od projekata koji su odabrani i odobreni kao prioritetni za finansiranje iz Razvojnog programa RS 2007-2010, predviđena je izgradnja ili obnova 19 fiskulturnih i sportskih sala i dvorana, te radovi različitog obima (dograđivanje, sanacija, komunalno osposobljavanje i sl.) na 20-tak škola. Predviđena je i i izgradnja 7 škola, od čega su do sada izgrađene 3.
(http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/Vlada/Ministarstva/mpk/Servisi/Gradjani/Documents/Spisak%20odobrenih%20projekata%20iz%20Razvojnog%20programa%20RS.pdf) Predviđene 4 škole koje nisu izgrađene, trebalo je da budu područne škole, kojih je, pak, ove godine u RS ugašeno čak 30 (http://www.glassrpske.com/vijest/3/drustvo/39982/lat/Zatvoreno-oko-30-podrucnih-skola.html), na osnovu procjene da u njima nema dobrih uslova i kvalitetne nastave. Ukupan broj osnovnih i srednjih škola je na kraju školske 2007/2008. godine povećao za 1 u odnosu na školsku 2004/2005. godinu (Statistički godišnjak Republike Srpske, http://www.rzs.rs.ba/Publikacije/Godisnjak/2009/Godisnjak2009_Yearbook2009.pdf)

Pitajte Istinomjer!