Uncategorized

SNSD: Zdravstvena zaštita

“Nacionalni program promocije i prevencije zdravlja, potpun obuhvat svih građana Republike Srpske, i osiguranih i neosiguranih, osnovnim paketom zdravstvenih usluga, besplatan porođaj, oslobađanje od participacije svih lica starijih od 65 godina, porodica poginulih, samo su neke od bitnih odrednica u zdravstvenom osiguranju i zaštiti koje SNSD već provodi.”


Razlog:
Stanje u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu se poboljšalo usvajanjem novih propisa, ali ona još uvijek nije dostupna svima, s obzirom da i dalje zavisi od uplaćenih doprinosa za zdravstveno osiguranje U RS-u važi pravo na besplatan porođaj i neplaćanje participacije za starije od 65 godina.
Objašnjenje:
Samo tri kategorije su potpuno obuhvaćene zdravstvenim osiguranjem – djeca do 15 godina, lica preko 65 godina i porodilje do godinu dana nakon porođaja (prema propisima iz 2007). Što se tiče ostalih kategorija stanovništva, prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja iz 2008. godine, iako je od 2006 broj neosiguranih osoba značajno smanjen, 19,18% stanovništva RS nije moglo da ovjeri zdravstvenu knižicu i ostvari prava iz zdravstvenog osiguranja. U 2009,taj procjenat je iznosio 15,23%. Najviše problema u ostvarivanju prava imali su poljoprivrednici, čiji status je riješen izmjenama Zakona o doprinosima prošle godine, te radnici/e preduzeća u stečaju i njihove porodice, koji bi tek trebalo da budu obuhvaćeni aktivnostima Fonda zdravstvenog osiguranja preostalih kategorija neosiguranog stanovništva. (izvor: http://www.zdravstvo-srpske.org/index.php?option=com_content&view=article&id=231:procenat-neosiguranih-lica&catid=42:pitanje-novinara&Itemid=40, http://www.bh-hchr.org/Publikacije/ZDRAVSTVENA%20ZASTITA.pdf, http://www.zdravstvo-srpske.org/index.php?option=com_content&view=article&id=362:bez-prava-na-leenje-176000-ljudi&catid=43:izabrani-tekstovi&Itemid=41)

Pitajte Istinomjer!