Uncategorized

SNSD: Komisija za reviziju privatizacije

“Vlada Republike Srpske je osnovala Komisiju za reviziju koja već radi i koja će podnijeti izvještaje
Narodnoj skupštini i cjelokupnoj javnosti. Vidjeće se ko je bio špekulant, ali će se vidjeti ko im je u tome
pomagao. / Reviziju sumnjivih privatizacija i katastrofalnih efekata u mnogim privatizovanim preduzećima građani jasno i nedvosmisleno traže. Uloga i odgovornost formirane Komisije za reviziju privatizacije, a potom i nadležnih sudova ili organa gonjenja u ovim slučajevima je velika. Trogodišnji napori SNSD-a da se usvoji zakon su uspjeli, sada nam treba uspjeh institucija u provedbi zakona”


Razlog:
Rad komisije za reviziju privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama nije imao ovako najavljene efekte, budući da je i sama Komisija za reviziju povezana sa privatizacijskim kriminalom.
Objašnjenje:
Kredibiltet Komisije za reviziju privatizacije ozbiljno je narušen činjenicom da je njen bivši direktor Borislav Bijelić, paralelno sa ovom funkcijom, vršio funkcije i u privatizovanim firmama čiju reviziju je vršila Komisija za reviziju privatizacije. Bijelić je, tako, bio član upravnog odbora “Medicinske elektronike”, zbog čije kriminalne privatizacije su ove godine uhapšene četiri osobe (http://www.rtvbn.com/2010/03/25/cetvorici-uhapsenih-u-slucaju-“medicinska-elektronika”-odreden-jednomjesecni-pritvor/). Pored toga, Bijelić je postao direktor Urbanističkog zavoda Republike Srpske u trenutku kada je Komisija za reviziju privatizacije već dala negativnu ocjenu zbog nelegalne privatizacije ovog preduzeća (!). Paralelno sa ove tri funkcije, Bijelić je bio i predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“, preduzeća koje je također pod sumnjama za sklapanje nelegalnih poslova (http://www.banjalukalive.com/izdvajamo/otkaz-za-44-radnika.html, F17http://www.palelive.com/pale-live/Uslovi-korišćenja/7624.html ). I pored svega navedenog, Bijelić je uživao punu podršku Vlade RS, koja je negirala postojanje ikakvog sukoba interesa u njegovom slučaju, sve do marta 2010. godine kada ga je iznenadno smijenila sa funkcije direktora Komisije za reviziju privatizacije. Dva mjeseca kasnije, Poreska uprava RS podnijela je protiv Bijelića i još tri osobe krivične prijave zbog zloupotrebe ovlaštenja u privredi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, uz sumnje da su Urbanistički zavod oštetili za 906 000, a budžet Republike Srpske za 100 000 KM. (http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vijesti/57662/Nove-prijave-protiv-Vidovica.html)

Pitajte Istinomjer!