Analize

Snijeg opet iznenadio u januaru

Januarski snijeg ponovo je iznenadio nadležne za održavanje magistralnih cesta u FBiH, pa je tako u utorak 22. januara usljed nešto obilnijih snježnih padavina došlo do višesatnog zastoja saobraćaja koji je uzrokovao stvaranje kilometarskih kolona na magistralnom putu M17 u mjestu Donja Jablanica.

Tokom blokade saobraćaja u jednom od automobila u koloni, preminuo je stariji muškarac, što je i potvrđeno iz MUP-a HNK.

Načelnik Jablanice Salem Dedić, dan nakon blokade saobraćaja izjavio je da se zna ko je odgovoran za nastalu situaciju.

Zna se da su za to nadležni Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Ceste Federacije BiH.”

Salem Dedić, 23.01.2019.

Istog dana oglasilo se i Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH koje je u saopćenju za javnost navelo da će utvrditi odgovornost u ovom slučaju.

Ministarstvo je uputilo žurni zahtjev Federalnoj inspekciji da utvrdi razloge nastale situacije.”

Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH, 23.01.2019.

Prema Zakonu o saobraćaju FBiH, za održavanje magistralnih puteva nadležna je kompanija Ceste FBiH.

Upravljanje, građenje, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu magistralnih cesta vrše Ceste FBiH.”

Zakon o saobraćaju FBiH, Član 13.

Kako se navodi na zvaničnoj stranici Cesta FBiH, za održavanje ovog dijela magistralne ceste M17 nadležna je kompanija Putevi Mostar. Kako je za Istinomjer rekao glasnogovornik ove kompanije Ismar Bešo, svjestan je određenih propusta za koje snose dio odgovornosti.

Čim nije očišćeno ima odgovornosti neke. Na toj dionici imali smo 3 zgrtalice i 2 posipača, no to nije bilo dovoljno.”

Ismar Bešo, Putevi Mostar, 23.01.2019.

Na pitanje o osposobljenosti kompanije za obavljanje zimskog održavanja magistralnog puta, Bešo kaže da je “kompanija prema dinamičkom planu posjeduje specifikaciju za održavanje ceste.”

Direktor Cesta FBiH, Ljubo Pravdić, potvrdio je da ovo pak nije prvi put da se dešava zastoj u prometu na istoj dionici.

Mi imamo ugovor o održavanju tog dijela ceste s tvrtkom gosp. Babića iz Jablanice, koja je kupila Poduzeće za puteve iz Mostara- PZP. Ovo je već drugi put da se ovo događa, dogodi li se još jednom predložit ću raskid ugovora. Jer oni moraju imati stalno auto kod Komadininog vrela, da tu stoji i da čisti.”

Ljubo Pravdić, 23.01.2019.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, kako je saopšteno iz ove institucije, već je na terenu i utvrđuje razloge zastoja saobraćaja u Donjoj Jablanici, a kako su izvjestili javnost, određeni propusti utvrđeni su još 2017. godine.

Ovom prilikom, također, želimo informisati javnost da su federalni saobraćajni inspektori još u 2017. godini, vršeći ispekcijski nadzor u smislu provjere uslova za posjedovanje Licence A+ od strane privrednog subjekta koji ima javno ovlaštenje za održavanje cesta i autoputeva, po Pravilniku o licenciranju izvođača radova redovnog održavanja cesta („Službene novine FBiH“ br. 56/15), utvrdili da privredni subjekt u trenutku dobijanja licence A+, kao i u trenutku revizije licence, nije ispunjavao šest uslova za sticanje licence, odnosno da, između ostalog, nije posjedovao adekvatne ljudske i mehaničke resurse za obavljanje poslova održavanja puteva, o čemu je 23.10.2017. godine informisano i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.”

Federalna uprava za inspekcijske poslove, 23.01.2019.

Kako sada stvari stoje, dan nakon zastoja saobraćaja uzrokovanog snježnim padavinama u javnosti se mogu čuti brojna opravdanja, skidanja odgovornosti, ali i najave pokretanja istrage zbog eventualnih propusta. U svakom slučaju jasno je da po ko zna koji put nadležni nisu reagovali na vrijeme, a posljedice neodgovornosti će kao i do sada trpiti građani.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!