Smajlović podnio tužbu protiv ministarstva okoliša i turizma FBiH

Početkom decembra prošle godine lokalne vlasti u Zenici najavile su podnošenje tužbe protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma zbog izdavanja okolišne dozvole kompaniji Arcelor Mittal Zenica koja je, kako u ovom bh. gradu smatraju, jedan od glavnih krivaca što zagađenost zraka već godinama prelazi dozvoljeni nivo.  

husejin_smajlovic (2)

Početkom januara ove godine iz press službe Grada Zenice saopšteno je kako je Gradsko vijeće na sjednici održanoj 29. decembra odlučilo da podnese tužbu za pokretanje upravnog spora kod Kantonalnog suda u Sarajevu radi poništenja Rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma broj: UP-I-05-/2-23-11-133/14-III IV od 16.01.2015. godine kojim je izdata okolinska dozvola operateru ˝ArcelorMittal˝ Zenica d.o.o. za pogone i postrojenja Departmenta Čeličane koju čine pogoni BOF kapaciteta 1,1 miliona tona čelika/god. i elektrolučne peći EAF-100 t kapaciteta 800 000 t/god.

Prethodno je gradonačelnik Zenice Husein Smajlović 10. decembra prošle godine uputio Gradskom vijeću zahtjev za pokretanje ove tužbe.

Inače, federalno ministarstvo okoliša i turizma je dozvole kompaniji Arcelor Mittal Zenica izdalo bez da je uvažila primjedbe upućene iz Grada Zenice i udruženja Eko forum iz ovog grada. Izdate okolinske dozvole, kako prenosi BHT 1, nisu tretirale probleme buke, vibracija i difuznih emisija, a nova okolinska dozvola je izdata iako još nije realiziran ekološki projekat sekundarnog otprašivanja konvektora što je bilo predviđeno u staroj dozvoli za pogon Čeličane.

S obzirom da je najavljena tužba i podnešena shodno Smajlovićevom zahtjevu, Istinomjer ovaj potez ocjenjuje kao ispunjeno obećanje.

(Istinomjer.ba)

Počela gradnja prvih 6 km Koridora Vc kroz RS

Gradnja prve dionice autoputa na Koridoru Vc kroz Republiku Srpsku počela je tri mjeseca nakon što je potpisan ugovor o...

Do kraja godine završetak prve faze izgradnje krematorija u Vlakovu?

Izgradnja krematorija na sarajevskom gradskom groblju “Vlakovo” najavljivana je još 2017. godine o čemu je Istinomjer imao priliku pisati. Novo obećanje s tim u vezi stiglo je krajem 2018. godine od...Kuda ide Aluminij d.d. Mostar?

Da postoje problemi u privrednom kombinatu Aluminij d.d. Mostar, kako po pitanju poslovanja i unutrašnjih neslaganja Nadzornog odbora i uprave, tako i zbog sve većeg gomilanja dugovanja, javnost i...