Neispunjeno

Škaljić: Budžet Federacije ipak usvojen bez javne rasprave

Fehim_Skaljic“Ovo je prvi put poslije dugog niza godina da budžet ide dvofazno, što je insistiranje Parlamenta. Poslije usvajanja Nacrta, u medijima će biti objavljen javni poziv građanima da se uključe u javnu raspravu, kako bismo dobili budžet koji je izraz realnosti, potreba građana i raspored unutrašnjih kvota prema onome što je potreba javnosti”, rekao je Škaljić novinarima nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

(Onasa, 07.11.2013.)

Komentar:

Početkom novembra prošle godine, donedavni predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić najavio je da će se održati javna rasprava o nacrtu budžeta za 2014. godinu, a taj zaključak je donio i kolegij ovog doma, 07.11.2013. godine. Budžet Federacije BiH za 2014. godinu je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 05. decembra i potvrđen dan kasnije u Domu naroda, ali bilo kakvom pozivu na javnu raspravu nije bilo ni traga.

Na zvaničnoj web stranici Parlamenta FBiH ne mogu se pronaći informacije da je rasprava održana, niti je to evidentno iz medijskih napisa. Da javna rasprava nije održana i da je Prijedlog Budžeta donesen u kratkom vremenskom roku, tvrde i u Savezu samostalnih sindikata BiH, Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) FBiH, kao i u Udruženju poslodavaca FBiH, jer niko od njih nije zaprimio poziv ili bio obavješten o javnoj raspravi o budžetu.

Da javna rasprava nije održana u najavljenom obimu, za Istinomjer su potvrdili i u Sektoru za Budžet pri Ministarstvu finansija FBiH, uz objašnjenje da do takve rasprave nije došlo zbog kratkog vremenskog roka koji je Parlament imao za usvajanje ovog dokumenta, s obzirom da se morao ispoštovati rok koji je postavio MMF kako bi uplatio posljednju tranšu kredita za 2013. godinu. Kako kažu u ovom sektoru, Ministarstvo finansija je Prijedlog Budžeta objavilo na svojoj web stranici prije usvajanja.

Stoga, s obzirom da nije održana javna rasprava u onom obimu u kojem ju je najavio Fehim Škaljić, možemo zaključiti da je njegovo obećanje ostalo neispunjeno. Početkom ove godine, Škaljić je podnio ostavku na funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, ali ne zbog neispunjenog obećanja već, kako je to naveo u obrazloženju svoje ostavke, zbog odluke njegove stranke da istupi iz parlamentarne većine u Parlamentu Federacije BiH.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!