Ispunjeno

Sistem elektronskog nadzora osuđenika zaživio sa zakašnjenjem

Zoran Mikulić
Zoran Mikulić

Federalni ministar pravde Zoran Mikulić potvrdio je da će najkasnije za 45 dana u Federaciji BiH zaživjeti projekat uvođenja elektronskog praćenja osuđenika. (Srna/Dnevni Avaz, 22.01.2012.)

Federalno ministarstvo pravde instaliralo je i testiralo potrebnu opremu u sistemu elektronskog nadzora nad zatvorenicima u kućnom pritvoru, koji je jučer zvanično aktiviran I prezentiran u KPZ-u u Mostaru. (Dnevni Avaz, 05.04.2012.)

Komentar:

Iako je za skoro mjesec dana probijen rok od 45 dana, koji je za implementaciju projekta uvođenja elektronskog praćenja osuđenika postavio ministar pravde FBiH Zoran Mikulić (tačnije, prošla su puna 72 dana od prve ministrove najave), konačno je zaživio ovaj dugo najavljivani projekat. Prošlogodišnje izmjene Krivičnog zakona i Zakona o krivičnom postupku FBiH omogućile su da se postavljanjem elektronskih narukvica prati kretanje osuđenika s kaznom do jedne godine zatvora. Iako su izmjene zakona stupile na snagu još sredinom prošle godine, projekat nije zaživio zbog teškoća u izboru ponuđača opreme i zahtjevnog sigurnosnog sistema. Posao je na kraju uradila mostarska firma “Unis Telekom”, a time je, sa zakašnjenjem, na kraju ipak ispunjeno obećanje ministra Mikulića.

Na ovaj način biće osigurano praćenje zatvorenika u kućnom pritvoru te smanjena mogućnost njihovog bijega, obzirom da će skoro 80 posto osuđenika do jedne godine biti “korisnici” ovog sistema.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!