Neispunjeno

Vlada ZDK neće biti formirana do Nove godine

Još nakon objave prvih preliminarnih rezultata Općih izbora održanih 7. oktobra, političke partije u BiH počele su sa licitiranjem uspostave mogućih koalicija, prvenstveno na kantonalnim nivoima vlasti, pa su tako SDP, DF i Naša stranka najavili saradnju i u Zeničko – dobojskom kantonu.

SDPBiH je krajem oktobra objavio kako je postigao dogovor o zajedničkom djelovanju sa DF-om i Našom strankom, a najavili su i dogovor s Nezavisnim blokom.

Mi smo dogovorili zajedničku postizbornu saradnju. Da li će to biti na vlasti ili u opoziciji, nije sada ni bitno, ali ćemo zajednički nastupati. Naredne ćemo sedmice održati i pres-konferenciju na kojoj ćemo govoriti o detaljima tog dogovora.”

Senaid Begić, predsjednik KO SDP ZDK, 25.10.2018.

Dvije sedmice kasnije, predstavnici Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte, Naše stranke, Stranke demokratske aktivnosti, Saveza za bolju budućnost BiH i Nezavisnog bloka, održali su zajedničku konferenciju na kojoj su potpisali dokument koji i zvanično predstavlja formiranje većine u ZDK bez pobjedničke SDA koja je osvojila 11 mandata.

Oni su za stol uspjeli dovesti samo HDZ, što je pokazatelj da nisu u mogućnosti formirati većinu u Skupštini ZDK. S obzirom na to da oni nisu uspjeli, a rezultati izbora su objavljeni prije dva dana, Skupština ZDK mora održati svoju prvu sjednicu, s obzirom na to da snosimo odgovornost za političke procese u ZDK smo ponudili alternativu. Ona se ogleda u zajedničkim principima i okvirima djelovanja skupštinske većine u naredne četiri godine.”

Senaid Begić, predsjednik KO SDPZDK, 08.11.2018.

Šest partija koje su, prema dokumentu koji se pojavio u javnosti potpisale sporazum, zajedno imaju 20 mandata u Skupštini ZDK, kako se vidi iz rezultata sa zvanične web stranice CIK-a, a sa Strankom za BiH, čije ime se bez potpisa nalazi na tom dokumentu, ova koalicija bi imala 21 mandat.

Konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK održana je 23.novembra, a pregovori o formiranju vlasti između partija potpisnica sporazuma su nastavljeni.

Tako je novoizabrani predsjedavajući Skupštine ZDK, Ismet Sarajlić između ostalog najavio da će nova Vlada u tom kantonu biti formirana do kraja ove godine.

Sastanci koalicionih partnera su intenizivirani. Na njima stranke artikuliraju svoje interese, a proces predvodi SDP, koji bi, po meni, a kao stranka koja je dobila najviše glasova te ima i najviše zastupnika, trebala predložiti i mandatara. Vjerujem da se do Nove godine mogu okončati ti procesi.”

Ismet Sarajlić, 12.12.2018.

U petak, 14. decembra, održan je sastanak stranaka potpisnica sporazuma, a kako su prenijeli mediji, još uvijek nije razgovarano o potencijalnim imenima ministara.

Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a ZDK ni na sjednici koja je održana 25. decembra, nije donijelo odluku o kandidatu za mandatara Vlade ZDK. Kako je nakon sastanka rekao predsjednik KO SDP, Senaid Begić, zaključeno je kako ime kandidata neće biti poznato dok se ne okonča postupak imenovanja delegata u Dom naroda FBiH.

Zaključili smo da SDP, od ovih, predloženih kandidata, neće nuditi kandidata za premijera ZDK-a ispred SDP-a, dok se ne okonča postupak delegata u Dom naroda FBiH, koji je izvjestan u sljedećih 10-ak dana.”

Senaid Begić, 25.12.2018.

S obzirom da ime mandatara za sastav Vlade ZDK neće biti poznato do kraja 2018. godine, Istinomjer će ranije data obećanja o formiranju Vlade ovog kantona “do Nove godine”, ocijeniti kao neispunjena.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!