Vlada ZDK neće biti formirana do Nove godine

Još nakon objave prvih preliminarnih rezultata Općih izbora održanih 7. oktobra, političke partije u BiH počele su sa licitiranjem uspostave mogućih koalicija, prvenstveno na kantonalnim nivoima vlasti, pa su tako SDP, DF i Naša stranka najavili saradnju i u Zeničko – dobojskom kantonu.

SDPBiH je krajem oktobra objavio kako je postigao dogovor o zajedničkom djelovanju sa DF-om i Našom strankom, a najavili su i dogovor s Nezavisnim blokom.

Mi smo dogovorili zajedničku postizbornu saradnju. Da li će to biti na vlasti ili u opoziciji, nije sada ni bitno, ali ćemo zajednički nastupati. Naredne ćemo sedmice održati i pres-konferenciju na kojoj ćemo govoriti o detaljima tog dogovora.”

Senaid Begić, predsjednik KO SDP ZDK, 25.10.2018.

Dvije sedmice kasnije, predstavnici Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte, Naše stranke, Stranke demokratske aktivnosti, Saveza za bolju budućnost BiH i Nezavisnog bloka, održali su zajedničku konferenciju na kojoj su potpisali dokument koji i zvanično predstavlja formiranje većine u ZDK bez pobjedničke SDA koja je osvojila 11 mandata. 

Oni su za stol uspjeli dovesti samo HDZ, što je pokazatelj da nisu u mogućnosti formirati većinu u Skupštini ZDK. S obzirom na to da oni nisu uspjeli, a rezultati izbora su objavljeni prije dva dana, Skupština ZDK mora održati svoju prvu sjednicu, s obzirom na to da snosimo odgovornost za političke procese u ZDK smo ponudili alternativu. Ona se ogleda u zajedničkim principima i okvirima djelovanja skupštinske većine u naredne četiri godine.”

Senaid Begić, predsjednik KO SDPZDK, 08.11.2018.

Šest partija koje su, prema dokumentu koji se pojavio u javnosti potpisale sporazum, zajedno imaju 20 mandata u Skupštini ZDK, kako se vidi iz rezultata sa zvanične web stranice CIK-a, a sa Strankom za BiH, čije ime se bez potpisa nalazi na tom dokumentu, ova koalicija bi imala 21 mandat.

Konstituirajuća sjednica Skupštine ZDK održana je 23.novembra, a pregovori o formiranju vlasti između partija potpisnica sporazuma su nastavljeni.

Tako je novoizabrani predsjedavajući Skupštine ZDK, Ismet Sarajlić između ostalog najavio da će nova Vlada u tom kantonu biti formirana do kraja ove godine.

Sastanci koalicionih partnera su intenizivirani. Na njima stranke artikuliraju svoje interese, a proces predvodi SDP, koji bi, po meni, a kao stranka koja je dobila najviše glasova te ima i najviše zastupnika, trebala predložiti i mandatara. Vjerujem da se do Nove godine mogu okončati ti procesi.”

Ismet Sarajlić, 12.12.2018.

U petak, 14. decembra, održan je sastanak stranaka potpisnica sporazuma, a kako su prenijeli mediji, još uvijek nije razgovarano o potencijalnim imenima ministara.

Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a ZDK ni na sjednici koja je održana 25. decembra, nije donijelo odluku o kandidatu za mandatara Vlade ZDK. Kako je nakon sastanka rekao predsjednik KO SDP, Senaid Begić, zaključeno je kako ime kandidata neće biti poznato dok se ne okonča postupak imenovanja delegata u Dom naroda FBiH.

Zaključili smo da SDP, od ovih, predloženih kandidata, neće nuditi kandidata za premijera ZDK-a ispred SDP-a, dok se ne okonča postupak delegata u Dom naroda FBiH, koji je izvjestan u sljedećih 10-ak dana.”

 Senaid Begić, 25.12.2018.

S obzirom da ime mandatara za sastav Vlade ZDK neće biti poznato do kraja 2018. godine, Istinomjer će ranije data obećanja o formiranju Vlade ovog kantona “do Nove godine”, ocijeniti kao neispunjena.

(Istinomjer.ba)

Rekonstrukcija puta Trebinje- Ljubinje- Stolac i dalje na čekanju

Rekonstrukcija magistralne ceste Trebinje - Ljubinje u dužini od 59 kilometara više puta je najavljivana u posljednje...

Gradnja međudržavnog mosta kod Gradiške nije počela u maju

Gradnja međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Gradiške kojim bi se autoput Banjaluka – Gradiška  trebao spojiti sa autoputom Zagreb – Beograd, najavljuje se nekoliko godina, a nakon što je Republika...Zabrana ulaska kamiona i šlepera u centar Zenice nije se našla na dnevnom redu GV Zenica

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je na sjednici Gradskog vijeća (GV) Zenica, održanoj početkom juna 2019. godine, najavio da će na dnevni red uvrstiti inicijativu o o zabrani ulaska kamiona i...