Potpisan sporazum o formiranju većine u ZDK

Odmah nakon objave prvih preliminarnih rezultata Općih izbora održanih 7. oktobra, političke partije u BiH počele su sa licitiranjem uspostave mogućih koalicija, prvenstveno na kantonalnim nivoima vlasti, pa su tako SDP, DF i Naša stranka najavili saradnju u Zeničko – dobojskom kantonu.

SDPBiH je tako krajem oktobra objavio kako je postigao dogovor o zajedničkom djelovanju sa DF-om i Našom strankom, a najavili su i dogovor s Nezavisnim blokom.

Mi smo dogovorili zajedničku postizbornu saradnju. Da li će to biti na vlasti ili u opoziciji, nije sada ni bitno, ali ćemo zajednički nastupati. Naredne ćemo sedmice održati i pres-konferenciju na kojoj ćemo govoriti o detaljima tog dogovora.”

Senaid Begić, predsjednik KO SDP ZDK, 25.10.2018.

Dvije sedmice kasnije, predstavnici Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte, Naše stranke, Stranke demokratske aktivnosti, Saveza za bolju budućnost BiH i Nezavisnog bloka, održali su zajedničku konferenciju na kojoj su potpisali dokument koji i zvanično predstavlja formiranje većine u ZDK bez pobjedničke SDA koja je osvojila 11 mandata. 

Oni su za stol uspjeli dovesti samo HDZ, što je pokazatelj da nisu u mogućnosti formirati većinu u Skupštini ZDK. S obzirom na to da oni nisu uspjeli, a rezultati izbora su objavljeni prije dva dana, Skupština ZDK mora održati svoju prvu sjednicu, s obzirom na to da snosimo odgovornost za političke procese u ZDK smo ponudili alternativu. Ona se ogleda u zajedničkim principima i okvirima djelovanja skupštinske većine u naredne četiri godine.”

Senaid Begić, predsjednik KO SDPZDK, 08.11.2018.

Šest partija koje su, prema dokumentu koji se pojavio u javnosti potpisale sporazum, zajedno imaju 20 mandata u Skupštini ZDK, kako se vidi iz rezultata sa zvanične web stranice CIK-a, a sa Strankom za BiH, čije ime se bez potpisa nalazi na tom dokumentu, ova koalicija bi imala 21 mandat.

S obzirom da su se najave date krajem oktobra iz SDP-a konkretizovale potpisivanjem sporazuma o zajedničkom djelovanju, Istinomjer će taj potez ocijeniti ocjenom “radi se na tome”, te će pratiti da li će šest stranaka koje su ga i potpisale u konačnici formirati Vladu ZDK.  

(Istinomjer.ba)

 

Modernizacija sarajevskog aerodroma

Zbog sve većih gužvi i povećanog prometa 2017. godine najavljeno je proširenje kapaciteta Međunarodnog aerodroma...

Facebook stranice kao alat za informisanje građana o radu i aktivnostima MZ

U cilju poboljšanja načina komunikacije i informisanja građana, vijećnica Naše stranke u Općinskom vijeću Ilidža, Azra Jahić podnijela je u augustu 2018. inicijativu za osiguravanje internet...


Trebinje: Smanjuje se gradska administracija

U svojoj Platformi za lokalne izbore 2016. gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović dao je 76 obećanja. Jedno od obećanja odnosilo se i na reorganizaciju i efikasniji rad Gradske uprave Trebinja, te...