Neistina

Senad Ždralić: U Krajini ubijaju pse, zar ne?

Općinsko vijeće Cazin

Poslanici u Općinskom vijeću Cazina “zaratili su” na sjednici zbog pasa lutalica. Nakon što je vijećnik Husnija Miskić zatražio da se ovo tijelo očituje u vezi sa nedavnim slučajem ubijanja pasa lutalica na području cazinskog sela Krivaja, povela se žučna diskusija o ovom problemu, a nisu izostale ni uvrede. Replicirao mu je poslanik Senad Ždralić, koji je podržao akciju cazinskih lovaca, istakavši da je to jedini način na koji se može riješiti problem pasa lutalica.

(Nezavisne novine, 8. 3. 2012.)

Komentar:

Anahrono i necivilizacijsko razmišljanje prisutno je, nažalost, i kod narodnih poslanika, koji primaju novac iz budžeta, kako bi štitili, promovisali i kreirali nove i bolje zakone. U ovom konkretnom slučaju, zastupnik Ždralić je pokazao “zavidan” nivo nerazumijevanja problema u vezi sa psima lutalicama, ali i elementarno nepoznavanje zakona države u kojoj živi i čiji novac troši. Žalosno je da u XXI vijeku neko još uvijek smatra ubijanje ne samo prihvatljivim i dopuštenim, nego jedinim mogućim rješenjem, a ova tvrdnja nije samo netačna, nego predstavlja i odobravanje kršenja zakona – i to direktno iz poslaničke klupe!
Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, u članku 3. (Zabrana ubijanja i zlostavljanja), naime, propisuje:
“Zabranjeno je životinju bez opravdanog razloga ubiti, nanositi joj bol, patnju i štetu, zlostavljati je i namjerno izlagati stresu i strahu.” (Kompletan Zakon pročitajte OVDJE.)
Rješavanje problema napuštenih životinja jeste pitanje kojim bi se vlasti morale pozabaviti odgovorno i u skladu sa zakonom, a njihova nespremnost ili nesposobnost da napuštene pse zbrinu na human način, svakako se ne može smatrati “opravdanim razlogom” za ubijanje životinja.

Pitajte Istinomjer!