Istina

SDP BiH nema predsjedavajućeg u općinskim vijećima u KS-u kao ni u Skupštini KS-a

Denis Challenger, predsjednik Općinske organizacije SDP BiH te vijećnik ove stranke u Općinskom vijeću Centar, uputio je pismo rukovodstvu stranke na čelu sa Nerminom Nikšićem. Challenger je posebno istakao odnos unutar stranaka Četvorke, koje, osim SDP-a, čine Naša stranka, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, te Narod i pravda, a koje su u većini gradskih općina, te u Skupštini Kantona Sarajevo, formirale parlamentarnu većinu.

Pregovori, ako se uopšte mogu tako nazvati, su po drugi put stavili SDP u podređeni položaj, prepuštajući, a često kroz posmijeh drugih partnera, sve moguće pozicije s kojih bi se naši ljudi borili i izborili za obećanja data građanima. U pregovorima smo dobili ono što smo znali da neće biti moguće, rezultirajući time da SDP nema nijedno mjesto predsjedavajućeg u gradskim općinama, a ni u Kantonu Sarajevo. Vrijeme će pokazati šta će se desiti s Gradskim vijećem, gdje je opet, planiran podređen položaj SDP-a.

Denis Challenger, 20. 1. 2021.

Formiranjem nove skupštinske većine u KS-u, krajem novembra 2020. godine Elvedin Okerić iz Naroda i Pravde, umjesto Mirze Čelika, imenovan je u rukovodstvo Skupštine KS-a kao prijedlog Kluba Bošnjaka. Potom je početkom decembra 2020. godine Okerić izabran za predsjedavajućeg kantonalne Skupštine.

Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Stari Grad održana je krajem decembra 2020. godine. Za predsjedavajućeg Vijeća ove općine izabran je Mirza Batalović iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Tarik Stambolić, vijećnik Naroda i Pravde, krajem decembra 2020. godine je izabran za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Općine Ilidža.

U Općini Centar, predsjedavajući Općinskog vijeća izabran je početkom januara 2021. godine. Na tu poziciju imenovan je Sejad Đozo, koji je na proteklim Lokalnim izborima 2020. godine izabran kao kandidat Naroda i pravde.

Robet Pleše iz Naše stranke izabran je početkom januara 2021. godine za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

U općinama Novi Grad, Vogošća, Ilijaš, Trnovo i Hadžići stranke Četvorke su u opoziciji.

S obzirom na to da ni u jednoj sarajevskoj gradskoj općini, kao ni u Skupštini KS-a gdje vlast čine stranke Četvorke, SDP BiH nema predsjedavajućeg, Istinomjer će tvrdnju Denisa Challengera, da stranka iz koje dolazi nema nijedno mjesto predsjedavajućeg u gradskim općinama, a ni u Kantonu Sarajevo, ocijeniti istinitom.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!