Neispunjeno

SDA u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta FBiH nema 13 delegata

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović gostovao je 29.11.2022. godine u emisiji “Mreža” na Federalnoj televiziji, gdje je komentarisao sporazum koji su tog dana potpisali predsjednici HDZ-a BiH i SDP-a BiH Dragan Čović i Nermin Nikšić.

Foto: Twitter/@Izetbegovic_B

U navedenom dokumentu pod nazivom “Smjernice, načela i ciljevi djelovanja u izvršnoj, zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022 – 2026.” navodi se da su “stranke potpisnice usuglašene da će programske mjere zasnovane na smjernicama, načelima i ciljevima iz ovog dokumenta biti detaljno razrađene u razdoblju koje će prethoditi formiranju izvršne vlasti sukladno ustavnim nadležnostima”.

Izjavivši da potpisani sporazum ne znači da naredne četiri godine SDA ide u opoziciju, Izetbegović je rekao da je, osim sporazuma, potrebno imati i 11 delegata u Klubu delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (DN PFBiH).

Pri tome je Izetbegović izrazio sumnju da će politički subjekti okupljeni oko HDZ-a BiH i SDP-a BiH doći do tog broja te da je sve skupa “više jedan blef”.

Ne bih rekao da će doći do tog broja 11 i mislim da je ovo više jedan blef. Mislim da SDA već ima 11, vjerovatno 12, sa partnerom 13-14. I da će se to tako završiti. Znat ćemo evo u roku od par dana gdje smo. A ovo služi tome da se stvori atmosfera jednog talasa da je stvar već gotova, da je sve već krenulo i ljudi se povode, pa da možda neki koji se još uvijek razmišljaju i dvoume opredijele za neku stranu koja tako to samouvjereno pravi već sporazume, dogovara se sa Čovićem.

Bakir Izetbegović, 29.11.2022.

Predsjednik SDA je u nastavku rekao da je stranka na čijem je čelu pobjednik minulih Opštih izbora, ustvrdivši na kraju da će SDA u Klubu delegata bošnjačkog naroda Doma naroda PFBiH imati 13 delegata.

Tad je jedna nova konstelacija odnosa. Prirodna konstelacija odnosa i mislim da ćemo do toga doći na način da ćemo imati 12 ruku. Odnosno 13 u Domu naroda i da će se morati sa nama praviti koalicija. Svi sve tvrde, vidjećemo. Pred nama su četvrtak i petak i vidjećemo kako će se to sve završiti. Evo ja tvrdim da će se završiti ovako.

Bakir Izetbegović, 29.11.2022.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je 30.12.2022. godine na 105. sjednici donijela Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

U skladu s članom 10.10 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH sastoji se od 80 delegata – 23 iz reda bošnjačkog, 23 iz reda hrvatskog, 23 iz reda srpskog naroda i 11 iz reda ostalih.

Kada se radi o delegatima iz reda bošnjačkog naroda, o čemu je Izetbegović govorio, SDA nakon provedenih procedura izbora u kantonalnim skupštinama ima 11 svojih delegata u tom klubu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, a to su: Mehmed Mahmić (Skupština Unsko-sanskog kantona), Mehmed Memišević (Skupština Posavskog kantona), Muamer Zukić (Skupština Tuzlanskog kantona), Damir Šišić (Skupština Tuzlanskog kantona), Fahrudin Čolaković (Skupština Zeničko-dobojskog kantona), Mirnes Bašić (Skupština Zeničko-dobojskog kantona), Aida Obuća (Skupština Bosansko-podrinjskog kantona), Eldin Delić (Skupština Srednjobosanskog kantona), Irma Memidžan (Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona), Haris Zahiragić (Skupština Kantona Sarajevo) i Hikmet Hodžić (Skupština Kantona 10).

S obzirom na činjenicu da u Klubu delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH SDA ima 11 delegata koji su njeni članovi te da niko od preostalih 12 delegata nije član te stranke niti je u međuvremenu zvanično prešao u njen klub ili zvanično formalizovao koalicionu saradnju sa SDA u okviru navedenog zakonodavnog tijela, Istinomjer obećanje Bakira Izetbegovića da će SDA nakon konačne odluke CIK-a BiH u Klubu delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda PFBiH imati 12 ili 13 delegata ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!