Ispunjeno

SDA, SBB, DF, SBIH i BPS potpisali “Koaliciju za Mostar 2020”

Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) raspisala Lokalne izbore 2020. godine u Gradu Mostaru koji će se održati 20. 12. 2020. godine, jedan broj političkih subjekata najavio je formiranje koalicija u cilju zajedničkog nastupa na izborima u Mostaru.

Jedna od takvih najava uslijedila je nakon sastanka predstavnika mostarskih gradskih organizacija Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Demokratske fronte (DF), Stranke za BiH (SBIH), te Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) održanog 17. 8. 2020. godine u Mostaru.

Izjavivši tom prilikom da će u “narednim danima biti dogovoreno da se na nivou gradskih odbora delegiraju eksperti koji bi trebali izraditi zajedničku platformu o nastupu na izborima u Mostaru”, predsjednik Glavnog odbora SDA, Šerif Špago najavio je skoro potpisivanje sporazuma i formiranje koalicije navedenih stranaka za zajednički nastup na lokalnim izborima u Mostaru:

Razgovarali smo o aktivnostima u narednom periodu, kako bi došli do sporazuma, kojim će se napraviti koalicija za zajednički nastup ovih stranaka na izborima 2020., a i svih drugih stranaka koje budu željele, odnosno koje budu prihvatile platformu i program, koji će se uraditi u narednom periodu vezano za zajednički nastup na izborima.

Šerif Špago, 17. avgust 2020.

Kako je od strane predsjednika GO SDA i najavljeno, predstavnici navedenih pet političkih subjekata 28. 8. 2020. godine potpisali su “Koaliciju za Mostar 2020”, odnosno Platformu i principe stranaka za zajedničko djelovanje u Gradu Mostaru u kojoj je navedeno 20 tačaka koje određuju pravce djelovanja ovog bloka.

Kako se navodi, “bezrezervnu podršku koaliciji dalo je i 47 nezavisnih intelektualaca, od kojih su većina doktori nauka i magistri”.

Pored predsjednika gradskih odbora stranaka, u ime SDA dokument je potpisao Denis Zvizdić, SBB-a Edita Đapo, DF-a Ahmed Džubur, SBiH Amer Jerlagić i BPS-a Muharem Fišo.

Ovim Istinomjer obećanje Šerifa Špage u vezi potpisivanja sporazuma i formiranja koalicije SDA, SBB, DF, SBIH, te BPS-a koja se odnosi na zajednički nastup na Lokalnim izborima 2020. godine u Gradu Mostaru ocjenjuje ispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!