SDA o SDP-u: Ranije “neiskusni i nepouzdani” kandidati, a sada poželjni koalicioni partneri

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA), na jučer održanoj sjednici, donijelo je nekoliko zaključaka vezano za moguća koaliranja i formiranje bh. vlasti. Između ostalog, u SDA su zaključili i s kojim bi to političkim subjektima, koji imaju “probosanski program”, voljeli uči u vlast i pomiriti “nacionalne interese”.

U obrazloženju svojih preferencija, vezano za potencijalne partnere, uočljiva je bila i promjena mišljenja o Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP BiH) za koju su u vrijeme predizborne kampanje pojedini članovi Predsjedništva SDA tvrdili da “radi protiv države”.

Nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDA, javnosti se obratio predsjednik stranke, Bakir Izetbegović koji je rekao da je “SDA spremna napraviti većinu sa jakim strankama sa probosanskim programom”.

Bitno je da budu zastupljene sve stranke sa probosanskim programom. Mislim da su svi birači koji su glasali za SDA, SDP, DF i druge imali u vidu državni interes, naglasio je lider SDA.

Bakir Izetbegović, 08.11.2018.

Ove konstatcije Izetbegovića, odnosno stav i zaključak Predsjedništva SDA, ne bi bio diskutabilan da u septembru od članova predsjedništva te iste stranke nismo čuli potpuno oprečne stavove.

Tako je Šefik Džaferović, član Predsjedništva SDA i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, stojeći rame uz rame sa Bakirom Izetbegovićem, na jednom od predizbornih skupova, pozivao narod da ne glasa za “neiskusne” i “nepouzdane kandidate iz SDP-a” koji su “nedostojni po interese države”.

To su ljudi i političke opcije koji su pokazali da su spremni izdati državne interese, samo da bi se zadržali na pozicijama ili ostvarili lične interese. Nemojte glasati za one, koji su glasali protiv interesa države. To je radio SDP, u oba navrata kada je dobio povjerenje. Pristajali su na zahtjeve antidržavnih politika i izdali ideju cjelovite i demokratske BiH, države ravnopravnih građana na cijelom teritoriju. Neprestano su uzimali kredite, vodili državu u dužničko ropstvo, a napravili su socijalni haos.

Šefik Džaferović, 30.09.2018.

Obzirom da je sada SDA promijenila mišljenje o SDP-u, i sada, kada treba formirati vlast, kandidati SDP su im pouzdani, dostojni i imaju “probosanski program”, SDA od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

 

Najavljena izrada nacrta plana za zaštitu kanjona rijeke Misoče

Na sastanku koji je ministrica okoliša i turizma u Vladi FBiH, Edita Đapo održala sa  ministrom prostornog uređenja,...

Besplatna “Škola u prirodi” za 4.000 osnovaca

Krajem 2017. godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo (MON KS) i Općina Trnovo potpisali su sporazum o sufinansiranju projekata dogradnje objekta područne škole u Šabićima...


Hoće li konačno Federacija BiH usvojiti Strategiju za mlade?

Zastupnici/ce u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH (PD PFBiH) podržali su inicijativu Senaida Begića iz Socijaldemokratske partije BiH (SDP) da u Federaciji bude donesena Strategija za...