SDA o SDP-u: Ranije “neiskusni i nepouzdani” kandidati, a sada poželjni koalicioni partneri

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA), na jučer održanoj sjednici, donijelo je nekoliko zaključaka vezano za moguća koaliranja i formiranje bh. vlasti. Između ostalog, u SDA su zaključili i s kojim bi to političkim subjektima, koji imaju “probosanski program”, voljeli uči u vlast i pomiriti “nacionalne interese”.

U obrazloženju svojih preferencija, vezano za potencijalne partnere, uočljiva je bila i promjena mišljenja o Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP BiH) za koju su u vrijeme predizborne kampanje pojedini članovi Predsjedništva SDA tvrdili da “radi protiv države”.

Nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva SDA, javnosti se obratio predsjednik stranke, Bakir Izetbegović koji je rekao da je “SDA spremna napraviti većinu sa jakim strankama sa probosanskim programom”.

Bitno je da budu zastupljene sve stranke sa probosanskim programom. Mislim da su svi birači koji su glasali za SDA, SDP, DF i druge imali u vidu državni interes, naglasio je lider SDA.

Bakir Izetbegović, 08.11.2018.

Ove konstatcije Izetbegovića, odnosno stav i zaključak Predsjedništva SDA, ne bi bio diskutabilan da u septembru od članova predsjedništva te iste stranke nismo čuli potpuno oprečne stavove.

Tako je Šefik Džaferović, član Predsjedništva SDA i novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, stojeći rame uz rame sa Bakirom Izetbegovićem, na jednom od predizbornih skupova, pozivao narod da ne glasa za “neiskusne” i “nepouzdane kandidate iz SDP-a” koji su “nedostojni po interese države”.

To su ljudi i političke opcije koji su pokazali da su spremni izdati državne interese, samo da bi se zadržali na pozicijama ili ostvarili lične interese. Nemojte glasati za one, koji su glasali protiv interesa države. To je radio SDP, u oba navrata kada je dobio povjerenje. Pristajali su na zahtjeve antidržavnih politika i izdali ideju cjelovite i demokratske BiH, države ravnopravnih građana na cijelom teritoriju. Neprestano su uzimali kredite, vodili državu u dužničko ropstvo, a napravili su socijalni haos.

Šefik Džaferović, 30.09.2018.

Obzirom da je sada SDA promijenila mišljenje o SDP-u, i sada, kada treba formirati vlast, kandidati SDP su im pouzdani, dostojni i imaju “probosanski program”, SDA od Istinomjera dobija ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

 

Naša stranka odlučna u borbi protiv gradnje na području parka Hastahana

Kada se tokom 2017. godine u javnosti pojavila informacija o mogućoj promjeni namjene parka Hastahana, vijećnici i...

Pregovori u vezi novog saziva Vijeća ministara BiH nisu “konačno završeni”

Još jedna runda pregovora oko uspostave novog saziva Vijeća ministara BiH na kojoj su učestvovali lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a održana je u Sarajevu, 17.04.2019. godine. Uoči samih razgovora...


Tuzla: Priključenje stambenih i poslovnih objekata na toplovodnu mrežu

Ideja o daljinskom, centralnom grijanju u Tuzli definisana je još 1967. godine Studijom o toplifikaciji Grada Tuzla i TE Tuzla, a s ciljem umanjenja posljedice zagađenja zraka. Na realizaciji ove...