Ispunjeno

SDA i HDZ BiH blizu uspostave nove vlasti u Srednjobosanskom kantonu

Kako sada stvari stoje, Srednjobosanski kanton (SBK) na dobrom je putu da uskoro dobije novu Vladu.

Podsjećamo, Stranka demokratske akcije (SDA) i stranke okupljene oko HDZ-a BiH u ovom kantonu, 18.01.2019. godine u Travniku postigle su sporazum o formiranju vlasti.

Kako je tada izjavio predsjednik Kantonalnog odbora SBK SDA i načelnik Opštine Busovača, Asim Mekić, u skladu sa dogovorom, SDA će zadržati premijersku i tri ministarske pozicije, dok će četiri ministra u Vladi SBK imati stranke okupljene oko HDZ-a BiH.

Mekić je tom prilikom dodao i da bi ovaj dio procesa uspostave nove vlasti u SBK trebao biti okončan do kraja tekućeg mjeseca:

Premijer će najvjerovatnije biti ponovno Tahir Lendo, jer je to čovjek koji je dobro radio u proteklom mandatu i dobio najveći broj glasova. Do kraja ovog mjeseca trebali bismo imati imena ministara i liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Asim Mekić, 18.01.2019.

Kako je i najavljeno, 30.01.2019. godine SDA je u ovom kantonu “kandidirala dosadašnjeg premijera SBK, Tahira Lendu za mandatara za sastav nove kantonalne vlade, te imenovala kandidate za tri ministarske pozicije, kao i kandidate za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH”.

Navodeći da su iz centrala svojih stranaka “dobili zeleno svjetlo da idu u ovom pravcu”, Mekić je najavio i naredne korake:

Što se nas tiče, nema nikakvih smetnji da konstituirajuća sjednica Skupštine bude održana već u petak, kako bismo izabrali delegate u Domu naroda. Kada je u pitanju nova vlada, to bi moglo potrajati petnaestak dana jer postoje procedure koje moramo ispoštovati.

Asim Mekić, 30.01.2019.

Obzirom da je do kraja januara 2019. godine SDA ispoštovala svoje obaveze preuzete pomenutim dogovorom, obećanje Asima Mekića u tom smislu Istinomjer ocjenjuje ispunjenim, uz napomenu da ćemo nastaviti pratiti proces uspostave nove vlasti u SBK.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!