Neispunjeno

Sarajevo ponovo ostalo bez plina

Milorad Bahilj
Milorad Bahilj

Bahilj je objasnio da “Toplane” imaju velike dugove “Sarajevogasu”, a ovo preduzeće duguje ogromne iznose “BH-Gasu”. Sve ovo, kako je naveo Bahilj, dovelo je do toga da će glavni isporučilac plina za BiH, ruski “Gazprom”, jednostavno zavrnuti ventile, jer naša država putem “BH-Gasa” nije u stanju plaćati isporuke ovog energenta.

Bahilj je istakao kako se nada da će u razgovorima sa čelnicima tri preduzeća te premijerima KS i FBiH Fikretom Muslićem i Nerminom Nikšićem, koji će biti održan sutra, riješiti ovaj problem.

“Prioritetno nam je da se Sarajevu ne zavrne plin. Neminovno će, međutim, biti poskupljenje plina, jer ne može samo “BH-Gas” plaćati ekonomsku cijenu, a ostala preduzeća neku “političku”. Može doći do rušenja cijele piramide”, kazao nam je ministar Bahilj.

(Dnevni avaz, 14.05.2012.)

Iako danas na sastanku nije razgovarano o konkretnim cijenama energenata, ipak je ukazano na neminovnost prelaska na ekonomsku cijenu prirodnog plina i centralnog grijanja.

Međutim, prije toga je nužno sastaviti popise socijalno ugroženihkategorija stanovnika čiji bi računi bili subvencionirani. Ostali potrošači, kazano je, trebaju plaćati punu ekonomsku cijenu i plina i centralnog grijanja.

(Radio Sarajevo, 15.05.2012.)

Komentar:

Svake godine pred kraj ljeta, građani glavnog grada BiH sa strahom dočekuju početak sezone grijanja i vijesti o eventualnom obustavljanju isporuke plina sa kojom su suočeni svake godine zbog velikih lančanih i međusobnih dugovanja javnih preduzeća u Sarajevu. Iako je u razgovoru za Dnevni avaz, još sredinom maja – odmah po završetku sezone grijanja – ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj najavio rješenje problema dugovanja ovih preduzeća, on do danas nije riješen, pa je preduzeće Sarajevogas bilo prinuđeno zaustaviti dotok plina većim potrošačima, a koji su uredno platili svoje račune. Plin trenutno imaju mali potrošači i domaćinstva, ali, ukoliko se problem sanacije dugovanja ne rješi u skorije vrijeme i njihovo snabdjevanje će biti upitno. S obzirom da je ministar najavio rješenje problema, do kojeg nije došlo, osim što je dogovoreno da će se u “narednom periodu” poduzeti mjere, te da je došlo do djelimičnog “zavrtanja plina” u Sarajevu, to obećanje je ostalo neispunjeno. Kako sada stvari stoje jedino će biti obistinjena najava o poskupljenju plina.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!