Neispunjeno

Sarajevo nije dobilo novog gradonačelnika do kraja marta

Alem Logo, član Naroda i pravde (NiP), te vijećnik u Općinskom vijeću Novo Sarajevo i Gradskom vijeću Grada Sarajevo, u izjavi za Federalnu televiziju 18. februara 2021. godine govorio je o svojim predviđanjima za izbor gradonačelnika Sarajeva.

FOTO: Općina Novi Grad

Prijedlog za gradonačelnika Sarajeva ispred tadašnje Četvorke bio je Bogić Bogićević, a Alem Logo je bio uvjeren da će Bogićević biti i izabran:

Mislimo da ćemo imati u drugoj polovini marta mjeseca konačno izbor gradonačelnika i naravno da će to da bude gospodin Bogić Bogićević.

Alem Logo, 18. 2. 2021.

U novembru 2020. godine, iz SDP-a BiH su istakli da je na prijedlog ove stranke, a uz podršku partnera iz tadašnje Četvorke, Bogić Bogićević prihvatio kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva:

Na prijedlog Socijaldemokratske partije BiH, Bogić Bogićević prihvatio je kandidaturu za gradonačelnika Grada Sarajeva. Čovjek, državnik, socijaldemokrata koji je u prvi plan stavljao dobrobit svih ljudi tokom cijele političke karijere, dugogodišnji član i funkcioner SDP-a, sa zadovoljstvom je prihvatio poziv Socijaldemokratske partije da upravo on bude kandidat za prvog čovjeka glavnog grada Bosne i Hercegovine.

SDP BiH, 20. 11. 2020.

Međutim, nakon što je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, započeta 24. marta, prekinuta zbog nedostatka kvoruma potrebnog za rad i odlučivanje, Bogić Bogićević je pismom predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću povukao svoje ime iz izborne utrke za gradonačelnika Sarajeva, kazavši da je sjednica Gradskog vijeća “pokazala evidentno nejedinstvo” u koalicionim odnosima Četvorke.

Iako je dva dana kasnije u nastavku konstituirajuće sjednice Gradsko vijeće pristupilo glasanju za izbor gradonačelnika i jednoglasno odabralo Bogića Bogićevića, on je kasnije tog dana ponovio svoju odluku da odustaje od kandidature za gradonačelnika Sarajeva, istakavši da je glasanje bilo potpuno suvišno.

S obzirom na to da do kraja marta Sarajevo nije dobilo novog gradonačelnika, te da je Bogić Bogićević odustao od kandidature za ovu funkciju, Istinomjer obećanje Alema Loge u ovom kontekstu ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!