Neistina

Sankcije Šeraniću nisu “kazna za cijeli zdravstveni sistem”

Nakon što je američko ministarstvo finansija 6. juna 2022. godine na listu sankcionisanih osoba iz Bosne i Hercegovine uvrstilo Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH, i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS), iz Instituta za javno zdravstvo RS ovaj potez su okarakterisali kao “kaznu za cijeli zdravstveni sistem”.

Ilustracija: Istinomjer

Iz Instituta su za agenciju Srna rekli kako je “Šeranić od prvog dana radio i dalje radi na unapređenju i stabilnosti zdravstvenog sistema, kao i na očuvanju zdravlja stanovništva Republike Srpske”.

Ovakva kazna jednom ministru zdravlja kazna je za cijeli zdravstveni sistem.

Institut za javno zdravstvo RS, 14.6.2022.

Ipak, iz sadržaja koji je objavljen na zvaničnoj web stranici američkog ministarstva finansija nakon uvođenja sankcija Šeraniću može se zaključiti da se sankcije odnose isključivo na jednu osobu, a ne na cijeli zdravstveni sistem u RS.

Naime, u objavljenom dokumentu navodi se da je Šeranić podstakao secesionističke napore RS za vođenje implementacije Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, koji je njegovo ministarstvo dostavilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje. Šeranić je dodatno određen za odgovornost ili saučesništvo, ili za direktno ili indirektno angažovanje u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Osim Šeraniću i Čavari, SAD su sankcije izrekle i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, bivšem predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milanu Tegeltiji, bivšem predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću, bivšoj glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić te delegatu SDA u Domu naroda PSBiH Asimu Sarajliću, a više o tome možete čitati na Istinomjeru.

S obzirom na to da se sankcije američkog ministarstva finansija odnose isključivo na ministra zdravstva RS Alena Šeranića, a ne na “cijeli zdravstveni sistem”, kako su to ustvrdili iz Instituta za javno zdravstvo RS, Istinomjer će ovu tvrdnju ocijeniti neistinitom.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!