Djelimično ispunjeno

Rješavanje problema profesora koji rade na drugim univerzitetima

Rektorica Univerziteta u Tuzli, Nermina Hadžigrahić, na početku prošle, 2017/2018. akademske godine, osvrnula se i na “problem profesora sa UNTZ koji predaju na privatnim univerzitetima”, te obećala poduzimanje mjera.

U toku je prikupljanje podataka o profesorima koji rade i na drugim univerzitetima. Svakako ćemo se u narednom periodu baviti i tom temom te poduzeti odgovarajuće mjere.

Nermina Hadžigrahić, 02.10.2017.

Inicijative za zabranu predavanja na drugim fakultetima su i prije pokretane na Univerzitetu u Tuzli, ali nisu usvajane. Tim povodom Istinomjer je kontaktirao Rektorat Univerziteta u Tuzli kako bi provjerio na koji način su se time bavili u prošloj akademskoj godini, te dobio slijedeći odgovor:

Shodno Pravilniku Univerziteta o angažovanju nastavnika i saradnika na drugoj visokoškolskoj ustanovi, zaposleni nastavnici i saradnici obavezni su pribaviti saglasnost Senata Univerziteta za angažovanje na drugoj javnoj visokoškolskoj ustanovi. Predmetni Pravilnik Univerziteta nije utvrdio obavezu za pribavljanje saglasnosti Senata izabranim nastavnicima koji nisu u radnom odnosu na Univerzitetu. Univerzitet u Tuzli nema saznanja o trenutnom angažmanu zaposlenih nastavnika na privatnim visokoškolskim ustanovama.

Rektorat Univerziteta u Tuzli, 22.10.2018.

Istinomjer je kontaktirao i Komisiju za obrazovanje, kulturu, sport i mlade pri Skupštini TK, te nam je rečeno da je Komisija za obrazovanje pri Skupštini TK prije nekoliko mjeseci dobila izvještaj Inspekcije za obrazovanje, u kom se analizira poštivanje Zakona o visokom obrazovanju kao i standarda i normativa o visokom obrazovanju.

U istom izvještaju su navedena imena nastavnika angažovanih na tim privatnim visokoškolskim ustanovama. Komisija je taj dokument preko službi Skupštine TK proslijedila Univerzitetu u Tuzli da bi oni eventualno mogli identifikovati svoje zaposlenike, budući da po našim saznanjima na upit Univerziteta u Tuzli, privatne visokoškolske ustanove nisu željele dostaviti ta imena.”

Elvis Baraković, član Komisije za obrazovanje,kulturu,sport i mlade pri Skupštini TK, 22.10.2018.

Na kraju ove priče, ostaje nejasno kako je problem postojao prošle godine, a sada više ne postoji, iako nisu poduzimane nikakve mjere kako su nam rekli iz Univerziteta u Tuzli. Ipak, s obzirom da je Univerzitet u Tuzli, na takav kakav način, prikupio podatke o uposlenicima privatnih univerziteta i da je zaključeno kako Univerzitet u Tuzli nema saznanja o trenutnom angažmanu zaposlenih nastavnika na privatnim visokoškolskim ustanovama, Istinomjer će obećanje rektorice Nermine Hadžigrahić iz oktobra 2017. godine, ocijeniti kao djelimično ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!