Rješavanje problema profesora koji rade na drugim univerzitetima

Rektorica Univerziteta u Tuzli, Nermina Hadžigrahić, na početku prošle, 2017/2018. akademske godine, osvrnula se i na “problem profesora sa UNTZ koji predaju na privatnim univerzitetima”, te obećala poduzimanje mjera.

U toku je prikupljanje podataka o profesorima koji rade i na drugim univerzitetima. Svakako ćemo se u narednom periodu baviti i tom temom te poduzeti odgovarajuće mjere.

Nermina Hadžigrahić, 02.10.2017.

Inicijative za zabranu predavanja na drugim fakultetima su i prije pokretane na Univerzitetu u Tuzli, ali nisu usvajane. Tim povodom Istinomjer je kontaktirao Rektorat Univerziteta u Tuzli kako bi provjerio na koji način su se time bavili u prošloj akademskoj godini, te dobio slijedeći odgovor:

Shodno Pravilniku Univerziteta o angažovanju nastavnika i saradnika na drugoj visokoškolskoj ustanovi, zaposleni nastavnici i saradnici obavezni su pribaviti saglasnost Senata Univerziteta za angažovanje na drugoj javnoj visokoškolskoj ustanovi. Predmetni Pravilnik Univerziteta nije utvrdio obavezu za pribavljanje saglasnosti Senata izabranim nastavnicima koji nisu u radnom odnosu na Univerzitetu. Univerzitet u Tuzli nema saznanja o trenutnom angažmanu zaposlenih nastavnika na privatnim visokoškolskim ustanovama.

Rektorat Univerziteta u Tuzli, 22.10.2018.

Istinomjer je kontaktirao i Komisiju za obrazovanje, kulturu, sport i mlade pri Skupštini TK, te nam je rečeno da je Komisija za obrazovanje pri Skupštini TK prije nekoliko mjeseci dobila izvještaj Inspekcije za obrazovanje, u kom se analizira poštivanje Zakona o visokom obrazovanju kao i standarda i normativa o visokom obrazovanju.

U istom izvještaju su navedena imena nastavnika angažovanih na tim privatnim visokoškolskim ustanovama. Komisija je taj dokument preko službi Skupštine TK proslijedila Univerzitetu u Tuzli da bi oni eventualno mogli identifikovati svoje zaposlenike, budući da po našim saznanjima na upit Univerziteta u Tuzli, privatne visokoškolske ustanove nisu željele dostaviti ta imena.”

Elvis Baraković, član Komisije za obrazovanje,kulturu,sport i mlade pri Skupštini TK, 22.10.2018.

Na kraju ove priče, ostaje nejasno kako je problem postojao prošle godine, a sada više ne postoji, iako nisu poduzimane nikakve mjere kako su nam rekli iz Univerziteta u Tuzli. Ipak, s obzirom da je Univerzitet u Tuzli, na takav kakav način, prikupio podatke o uposlenicima privatnih univerziteta i da je zaključeno kako Univerzitet u Tuzli nema saznanja o trenutnom angažmanu zaposlenih nastavnika na privatnim visokoškolskim ustanovama, Istinomjer će obećanje rektorice Nermine Hadžigrahić iz oktobra 2017. godine, ocijeniti kao djelimično ispunjeno.

(istinomjer.ba)

Da li se poboljšava “inkluzivna klima” u odgojno-obrazovnim ustanovama KS?

U oktobru prošle godine Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo najavilo je da će škole u KS, u koje...

Titova pećina u Drvaru privremeno otvorena za posjetioce

Titova pećina u Drvaru koja je dio Spomen-kompleksa “25. maj” usljed, kako je tada navedeno, “odrona koji je uništio drvene barake na ulazu u pećinu” još je aprila tekuće godine bila zatvorena radi...Specifične kvote za BiH za sada samo za jednu kategoriju proizvoda od čelika

Po završetku sastanka koji se, po pitanju uvođenja privremenih zaštitnih mjera u vezi sa uvozom određenih proizvoda od čelika u Evropsku uniju, polovinom septembra 2018. godine vodio između...