Rijeke koje teku “bezveze”

Govoreći u kontekstu eventualne izgradnje mini hidroelektrana na području opštine Šipovo, načelnik te opštine Milan Kovač izjavio je da postoji pet rijeka u Šipovu te da tih pet rijeka “teku bezveze i niko od njih koristi nema”.

Da postoji mogućnost da rijeke Janj i Pliva, koje teku na području opštine Šipovo, uskoro postanu mjesto izgradnje novih hidroelektrana koje bi funkcionisale u sklopu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), za Nezavisne novine potvrđeno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske i Opštine Šipovo.

U vezi s tim, rečeno je da bi se osnivanjem takvog jednog javnog preduzeća na Plivi i Janju, te eventualnom izgradnjom dvije hidrocentrale, ove rijeke zaštitile od privatnih graditelja.

Na tu temu je 19.7.2022. godine održan i sastanak između resornog ministra Petra Đokića i načelnika Opštine Šipovo Milana Kovača. Nakon sastanka, Kovač je za Nezavisne novine potvrdio da je osnivanje preduzeća njegova ideja, izjavivši da bi time navedeni projekti na rijekama Janj i Pliva bili pod nadzorom države, a ne privatnih preduzetnika, jer se radi o javnom potencijalu.

Tom prilikom, načelnik je, pored ostalog, izjavio da postoji pet rijeka u Šipovu te da tih pet rijeka “teku bezveze i niko od njih koristi nema”.

Onaj ko bude imao energiju imaće sve. Mi imamo pet rijeka u Šipovu. Tih pet rijeka teče bezveze i niko od njih koristi nema.

Milan Kovač, 1.8.2022.

Na kraju, na pitanje da li eventualna gradnja spomenutih hidroelektrana može izazvati revolt građana, Kovač je, između ostalog, odgovorio da za to nema razloga, jer “Pliva će tu ostati, neće nikuda otići”:

Pa na Trebišnjici imate nekoliko HE, oni prave struju za veći dio Republike Srpske. Šta imaju negodovati? Pa ostaće Pliva, neće ona nikuda otići. Niko tome nije prišao studiozno.

Milan Kovač, 1.8.2022.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!