Revizija diploma u FBiH

Federalna ministrica obrazovanja i nauke, Elvira Dilberović u januaru ove godine pokrenula je inicijativu o provjeri diploma imenovanih dužnosnika, državnih službenika i namještenika u federalnim organima i tom prilikom poručila da ovaj prijedlog neće ostati samo “mrtvo slovo na papiru.”

Vlada FBiH 17.04.2019. godine oglasila se saopćenjem za javnost u kojem je rečeno da je počela provedba zaključka sa 169. sjednice održane 17.01.2019. godine koji se odnosi na inicijativu o provođenju “revizije diploma zaposlenih u federalnim organima, javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH”.

Generalni sekretarijat Vlade FBiH već provodi aktivnosti na provjeri diploma svih članova Vlade, premijera, zamjenika premijera i federalnih ministara, njihovih savjetnika i ostalih državnih službenika i namještenika ovog sekretarijata. Već su upućeni dopisi svim obrazovnim ustanovama čije diplome su priložene u personalnim dosijeima uposlenih i neke od njih su već dostavile odgovor.

Saopćenje Vlade FBiH, 17.04.2019.

Podsjećamo, u januaru ove godine na 169. sjednice Vlade FBiH donesen je zaključak o prihvatanju inicijative Federalnog ministrstva obrazovanja i nauke o pokretanju revizije diploma zaposlenih u federalnim organima, javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH. Tada je resorna ministrica, Elvira Dilberović poručila da ovaj prijedlog neće ostati samo “mrtvo slovo na papiru” te pozvala i niže organe vlasti da također izvrše provjeru diploma.

Svakako bi poručila da ovo ne smije i neće ostati samo ‘mrtvo slovo na papiru’, nego proces koji će dati konkretne rezultate. Ovo ministarstvo će, zajedno s Federalnim ministarstvom pravde, sačiniti konkretan strateški dokument u kojem će biti definirane sve potrebne mjere i aktivnosti te njihovi nositelji s ciljem provođenja valjane revizije. Naša je obaveza da ovaj dokument pripremimo za jednu od sljedećih sjednica Vlade. Također, ovim procesom odgovorit ćemo i na brojne zahtjeve ukupne javnosti s ciljem analiziranja aktualnog stanja i uvođenja zakonitosti u područje obrazovanja i funkcioniranja javnog sektora uopće.

Elvira Dilberović, 21.01.2019.

Ubrzo nakon ove izjave Dilberović je 30.01.2019. godine, u svojstvu predsjedavajuće organa Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH sazvala sjednicu Koordinacije, s ciljem kreiranja strateške politike u pogledu “uspostavljanja transparentnog, nekorumpiranog i kvalitetnog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

Ako je suditi prema saopćenju Vlade FBiH, revizije diploma, odnosno odgovori o izvršenim provjerama pristižu “ažurno i brzo”.

Shodno navedenom, Elvira Dilberović za pokretanje inicijative i svoje obećanje da ista neće ostati “samo mrtvo slovo na papiru” od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Vlada FBiH da nagradi rukometnu reprezentaciju BiH sa 100.000 KM

Nakon što je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila plasman na naredno evropsko prvenstvo, zastupnik...

Naredno proljeće bez odmora za učenike u Kantonu Sarajevo

Odluka o uvođenju proljetnog odmora u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo (KS) koja je donesena prije dvije godine već je izvjesno vrijeme bila predmet kritika. Tako je ministrica...Rekonstrukcija puta Lukavica – Pale biće okončana u roku od 180 dana?

Obnova puta Lukavica - Pale i mosta prema Jahorini najavljena je početkom ove godine kada je JP Putevi Republike Srpske objavilo poziv za izvođača radova na rekonstrukciji i rehabilitaciji...