Revizija diploma u FBiH

Federalna ministrica obrazovanja i nauke, Elvira Dilberović u januaru ove godine pokrenula je inicijativu o provjeri diploma imenovanih dužnosnika, državnih službenika i namještenika u federalnim organima i tom prilikom poručila da ovaj prijedlog neće ostati samo “mrtvo slovo na papiru.”

Vlada FBiH 17.04.2019. godine oglasila se saopćenjem za javnost u kojem je rečeno da je počela provedba zaključka sa 169. sjednice održane 17.01.2019. godine koji se odnosi na inicijativu o provođenju “revizije diploma zaposlenih u federalnim organima, javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH”.

Generalni sekretarijat Vlade FBiH već provodi aktivnosti na provjeri diploma svih članova Vlade, premijera, zamjenika premijera i federalnih ministara, njihovih savjetnika i ostalih državnih službenika i namještenika ovog sekretarijata. Već su upućeni dopisi svim obrazovnim ustanovama čije diplome su priložene u personalnim dosijeima uposlenih i neke od njih su već dostavile odgovor.

Saopćenje Vlade FBiH, 17.04.2019.

Podsjećamo, u januaru ove godine na 169. sjednice Vlade FBiH donesen je zaključak o prihvatanju inicijative Federalnog ministrstva obrazovanja i nauke o pokretanju revizije diploma zaposlenih u federalnim organima, javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH. Tada je resorna ministrica, Elvira Dilberović poručila da ovaj prijedlog neće ostati samo “mrtvo slovo na papiru” te pozvala i niže organe vlasti da također izvrše provjeru diploma.

Svakako bi poručila da ovo ne smije i neće ostati samo ‘mrtvo slovo na papiru’, nego proces koji će dati konkretne rezultate. Ovo ministarstvo će, zajedno s Federalnim ministarstvom pravde, sačiniti konkretan strateški dokument u kojem će biti definirane sve potrebne mjere i aktivnosti te njihovi nositelji s ciljem provođenja valjane revizije. Naša je obaveza da ovaj dokument pripremimo za jednu od sljedećih sjednica Vlade. Također, ovim procesom odgovorit ćemo i na brojne zahtjeve ukupne javnosti s ciljem analiziranja aktualnog stanja i uvođenja zakonitosti u područje obrazovanja i funkcioniranja javnog sektora uopće.

Elvira Dilberović, 21.01.2019.

Ubrzo nakon ove izjave Dilberović je 30.01.2019. godine, u svojstvu predsjedavajuće organa Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH sazvala sjednicu Koordinacije, s ciljem kreiranja strateške politike u pogledu “uspostavljanja transparentnog, nekorumpiranog i kvalitetnog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

Ako je suditi prema saopćenju Vlade FBiH, revizije diploma, odnosno odgovori o izvršenim provjerama pristižu “ažurno i brzo”.

Shodno navedenom, Elvira Dilberović za pokretanje inicijative i svoje obećanje da ista neće ostati “samo mrtvo slovo na papiru” od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Halid Genjac

Statuti DF-a i SDP-a BiH demantuju tvrdnju Halida Genjca

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA), Halid Genjac tokom nedavno održanog 7. Kongresa ove političke...

Nakon Deklaracije iz 2015. godine PDP nije “trajno isključio” SDA iz potencijalnih koalicija

Na svom 7. Kongresu održanom 14.09.2019. godine Stranka demokratske akcije (SDA) pored ostalog usvojila je Programsku deklaraciju. Uslijedile su reakcije jednog dijela političkih subjekata i njihovih...Uskoro završetak gradnje polaznog autobuskog stajališta u Vogošći

Polovinom marta  2019. godine, između Opštine Vogošća i firme Termo Beton iz Breze, potpisan je ugovor o gradnji polaznog autobuskog stajališta u Vogošći. Kako je tada navedeno, planirano je...