Revizija diploma u FBiH

Federalna ministrica obrazovanja i nauke, Elvira Dilberović u januaru ove godine pokrenula je inicijativu o provjeri diploma imenovanih dužnosnika, državnih službenika i namještenika u federalnim organima i tom prilikom poručila da ovaj prijedlog neće ostati samo “mrtvo slovo na papiru.”

Vlada FBiH 17.04.2019. godine oglasila se saopćenjem za javnost u kojem je rečeno da je počela provedba zaključka sa 169. sjednice održane 17.01.2019. godine koji se odnosi na inicijativu o provođenju “revizije diploma zaposlenih u federalnim organima, javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH”.

Generalni sekretarijat Vlade FBiH već provodi aktivnosti na provjeri diploma svih članova Vlade, premijera, zamjenika premijera i federalnih ministara, njihovih savjetnika i ostalih državnih službenika i namještenika ovog sekretarijata. Već su upućeni dopisi svim obrazovnim ustanovama čije diplome su priložene u personalnim dosijeima uposlenih i neke od njih su već dostavile odgovor.

Saopćenje Vlade FBiH, 17.04.2019.

Podsjećamo, u januaru ove godine na 169. sjednice Vlade FBiH donesen je zaključak o prihvatanju inicijative Federalnog ministrstva obrazovanja i nauke o pokretanju revizije diploma zaposlenih u federalnim organima, javnim preduzećima i privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH. Tada je resorna ministrica, Elvira Dilberović poručila da ovaj prijedlog neće ostati samo “mrtvo slovo na papiru” te pozvala i niže organe vlasti da također izvrše provjeru diploma.

Svakako bi poručila da ovo ne smije i neće ostati samo ‘mrtvo slovo na papiru’, nego proces koji će dati konkretne rezultate. Ovo ministarstvo će, zajedno s Federalnim ministarstvom pravde, sačiniti konkretan strateški dokument u kojem će biti definirane sve potrebne mjere i aktivnosti te njihovi nositelji s ciljem provođenja valjane revizije. Naša je obaveza da ovaj dokument pripremimo za jednu od sljedećih sjednica Vlade. Također, ovim procesom odgovorit ćemo i na brojne zahtjeve ukupne javnosti s ciljem analiziranja aktualnog stanja i uvođenja zakonitosti u područje obrazovanja i funkcioniranja javnog sektora uopće.

Elvira Dilberović, 21.01.2019.

Ubrzo nakon ove izjave Dilberović je 30.01.2019. godine, u svojstvu predsjedavajuće organa Koordinacije ministara obrazovanja i nauke u FBiH sazvala sjednicu Koordinacije, s ciljem kreiranja strateške politike u pogledu “uspostavljanja transparentnog, nekorumpiranog i kvalitetnog obrazovanja u Federaciji Bosne i Hercegovine”.

Ako je suditi prema saopćenju Vlade FBiH, revizije diploma, odnosno odgovori o izvršenim provjerama pristižu “ažurno i brzo”.

Shodno navedenom, Elvira Dilberović za pokretanje inicijative i svoje obećanje da ista neće ostati “samo mrtvo slovo na papiru” od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

(Istinomjer.ba)

Ujedinjenje “ljevice”-nova inicijativa, stare slabosti

Odluke najvećih stranačkih organa, kako SDP-a BiH tako i DF-a, da se krene u ujedinjenje “ljevice” u BiH davno su...

Na čekanju izgradnja novog poslovnog objekta na mjestu stare pijace u Švrakinom selu

Nakon usvajanja novog Zakona o prostornom uređenju, Opštinska služba za inspekcijske poslove donijela je rješenje o uklanjanju devastiranog objekta stare pijace u Švrakinom selu, te je polovinom...Početkom juna nova rukovodstva oba doma Parlamenta Federacije BiH?

Nakon što su 17.05.2019. godine predsjednici SDA, DF-a i SBB-a potpisali izjavu u vezi zajedničkog djelovanja na državnom i federalnom nivou, jedan od potpredsjednika SDA i minisar raseljenih osoba i...