Analize

Rekordan broj stranaka na lokalnim izborima, među njima i “Povratak otpisanih”, “Stranka spas”, “Tvoja i moja stranka u BiH”, “Nova partija” …

Centralna izborna komisija BiH objavila je 6.6.2016 Preliminarni pregled ovjerenih političkih subjekata kojima je odobreno učešće na lokalnim izborima 2.10.2016. Učešće na lokalnim izborima do sada je potvrđeno za čak 107 političkih stranaka, 309 nezavisnih kandidata/kinja i 58 kandidata/kinja predstavnika/ca nacionalnih manjina.

close up of hand and voting ballot

U moru stranaka koje će imati kandidate/kinje na lokalnim izborima, pored dobro poznatih velikih stranaka, našli su se i Povratak otpisanih, Tvoja i moja stranka u BiH, Snaga centra, Nova partija, Prva bosansko‐hercegovačka stranka, Složna narodna stranka, Stranka pravde i povjerenja, Stranka spas i mnoštvo drugih opskurnih stranaka.

Broj političkih subjekata koji će učestvovati na izborima nikada nije bio veći. U poređenju sa prethodnim izborima, broj stranaka je skočio sa 80-tak, koliko je u prosjeku bilo registrovano na lokalnim izborima, na 107 na ovogodišnjim izborima. Broj nezavisnih kandidata/kinja porastao je čak i više – sa prosječnih 225 u prethodna tri izborna ciklusa, na čak 309.

hronologija

Izvor: CIK BiH, Statistika izbora 2002-2012

 

Centralna izborna komisija BiH raspisala je izbore 4.5.2016. godine za sve općine i gradove, osim za grad Mostar. Još uvijek je upitno hoće li Mostar, koji od 2008. nije imao lokalne izbore, ove godine konačno dobiti priliku da bira lokalnu vlast kao i ostatak države.

Zanimljivo je pogledati i na kojim će se glasačkim listićima naći najviše imena. Općina sa najvećem brojem registrovanih političkih subjekata u BiH je Kalesija, sa čak 18 stranaka i 30 kandidata/kinja. S obzirom da u Kalesiji živi oko 35.990 ljudi, to znači da ova općina ima po jednog kandidata na 750 stanovnika/ca. Poređenja radi, u Banja Luci, koja ima oko 200.000 stanovnika/ca, registrovano je 28 stranaka i 19 kandidata i kandidatkinja, to jest jedan politički subjekt na 4.238 osobe.

Općine sa najvećim brojem političkih subjekata na izborima*

subjekti

*Izvor za broj stanovnika/ca za općine u Federaciji BiH: Federalni zavod za statistiku
Izvor za broj stanovnika/ca za općine u RS/Brčko Distrikt: Preliminarni rezultati popisa

 

Većina ovjerenih subjekata kandiduje se za općinska i gradska vijeća i skupštine, no mnoge partije su ponudile i veliki broj kandidata/kinja za načelničke i gradonačelničke pozicije. Savez za bolju budućnost BiH ima najviše načelničkih kandidata/kinje – u 81 od ukupno 143 općine u BiH. Tik iza SBB-a nalaze se SNSD i SDA sa 78 i 73 kandidata/kinje.

Stranke sa najviše kandidata/kinja za načelničke pozicije*

načelnici

Izvor: CIK BiH, Izvještaj o prijavljenim političkim strankama

 

Istinomjer će i ove godine pratiti koliko stranaka i kandidata/kinja će ponuditi programske platforme na lokalnim izborima, kao i procenat ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika/ca 12 najvećih općina iz cijele BiH za mandat koji je na izmaku.

(istinomjer.ba)

 

 

Pitajte Istinomjer!