Neispunjeno

Reforma Fonda zdravstvenog osiguranja može još pričekati

Premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović je u svom ekspozeu 17. decembra 2014. godine dala niz obećanja, među kojima je bilo i obećanje o reformi Fonda zdravstvenog osiguranja:

cvijanovic-large

“Takođe, reforma Fonda zdravstvenog osiguranja, te restrukturiranje njegovih obaveza, uz iznalaženje načina za dodatne uštede, biće politika Vlade u 2015. godini.” – rekla je Cvijanović.

Vlada Republike Srpske se u 2015. godini nije mnogo bavila zdravstvenom politikom. Na 1. posebnoj sjednici Vlade Republike Srpske (22.02.2015.) Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, čije odredbe omogućavaju svim pravnim licima da se bave zdravstvenom djelatnosti ukoliko ispune određene uslove. Prijedlog ovog zakona je usvojen na Vladi RS na ​20. sjednici Vlade Republike Srpske (06.05.2015.), a nedugo zatim (21.05.) je usvojen i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Na 36. sjednici Vlade Republike Srpske (27.08.2015.) Vlada Republike Srpske usvojila je Odluku o osnivanju Savjeta za zdravlje. Prema službenoj stranici Vlade Republike Srpske zadaci Savjeta su analiza stanja u oblasti zdravstvene zaštite, predlaganje i podsticanje donošenja mjera za unapređenje zdravstvene zaštite, planiranja, programiranja, razvoja, edukacije i drugih pitanja iz zdravstvene zaštite od interesa za Republiku, te se formiranjem ovog tijela očekuje se preciznije definisanje opšte politike ali i strateških ciljeva u oblasti zdravstvene zaštite.

Iako je ova odluka donesena prije skoro pola godine, Savjet za zdravlje do sada nije izašao ni sa kakvim analizama ili prijedlozima politika u oblasti zdravstvene zaštite.

Vlada Republike Srpske se na svojim sjednicama jeste bavila određenim projektima iz oblasti zdravstva, ali su to uglavnom bili projekti izgradnje i rekonstrukcije, kao što je projekat zgradnje i opremanju Centralnog dijela Južnog krila Univerzitetske bolnice Klinički centar Banja Luka ili rekonstrukcija bolnice Istočno Sarajevo.

Iako je evidentno da je bilo određenih aktivnosti čiji je cilj poboljšanje stanja u zdravstvenom sektoru, o reformi Fonda zdravstvenog osiguranja nije bilo ni govora, pa Željka Cvijanović dobija ocjenu neispunjeno.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!