Reagovanje Istinomjera na objavu PoMAK-a

Istinomjer još od 2010. godine provodi monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja, na osnovu jasno definisane metodologije koja je javna od početka našeg rada. Budući da na ovim izborima, više nego na bilo kojim prethodnim, primjećujemo da različiti politički subjekti pokušavaju manipulirati rezultatima našeg monitoringa, ovim putem se želimo osvrnuti na jedan takav primjer (nažalost, ne i jedini).

Radi se o postupku gradonačelnika Bihaća, Šuhreta Fazlića, koji je rezultate Istinomjerovog monitoringa nedavno implicitno okarakterisao kao “trivijalne i površne”, ponudivši pri tome “alternativnu” evidenciju ispunjenosti sopstvenih obećanja, sa netačno primjenjenim ocjenama koje već deset godina prepoznatljivo koristi Istinomjer. Ovakav je postupak nekorektan i obmanjujući iz više razloga.

Za početak, radi se o obećanjima kojih se Fazlić pokušao odreći kada smo mu se prvi put obratili povodom monitoringa istih.

Fazlić je mandat započeo kao kandidat Građanskog saveza, iz kog je ubrzo izašao. Još u prvoj godini njegovog mandata, kontaktirali smo Fazlića sa upitom o ispunjenosti obećanja koja je dao u kampanji 2016. godine, kao što činimo i sa svakim drugim programom koji pratimo. Gradonačelnik Bihaća je tada rekao Istinomjeru da više ne stoji iza programa GS. Istinomjer je, međutim, nastavio pratiti ispunjenje obećanja iz tog programa, jer je Fazlić sa tim programom izabran za gradonačelnika Bihaća.

Prije nego što smo zaokružili rezultate monitoringa, ponovo smo se, u avgustu 2020, obratili gradonačelniku sa upitom o rezultatima koje je postigao u ispunjavanju sopstvenog izbornog programa. Gradska uprava Bihaća tada nam je poslala isti dokument koji je Fazlić nedavno objavio pod nazivom “ANALIZA OBEĆANJA PoMAK-a (GS) i gradonačelnika Šuhreta Fazlića”.

Istinomjer je ove informacije, kada su dobijene od gradske uprave Bihaća, analizirao i uključio u ocjene ispunjenosti obećanja u mandatu 2016-2020. To smo, kao i za svaki drugi program, učinili na osnovu metodologije koje se pridržavamo već deset godina i iza koje stojimo u potpunosti. Naša analiza nije bila ni “površna” ni “trivijalna”, već je urađena u skladu sa standardima i metodološkim pristupom koje do sada nije osporio niko, pa ni sam Fazlić – barem ne na iole otvoren i razumljiv način.

Umjesto da pojasni šta je u ocjenama Istinomjera našao spornim, Fazlić je naprosto ponudio arbitrarne (i neopravdano visoke) ocjene ispunjenosti sopstvenih obećanja – koristeći se kategorijama preuzetim od Istinomjera, ali bez stvarne primjene naše metodologije. Dodatno, Fazlić je u ovaj dokument uključio i obećanja za koja nam je njegov savjetnik prethodno rekao da “nisu u nadležnosti gradonačelnika” – ali samo ona kod kojih se moglo govoriti o pozitivnim rezultatima.

Sve je ovo u potpunoj suprotnosti sa metodologijom Istinomjera i naglašavamo da sa ovim “auto-monitoringom” nismo imali nikakve veze.

S ciljem otklanjanja eventualnih nedoumica, posebno ističemo da brojke iznesene u dokumentu pod nazivom “ANALIZA OBEĆANJA PoMAK-a (GS) i gradonačelnika Šuhreta Fazlića”, nisu proizašle iz istraživanja Istinomjera. Sve zainteresovane želimo uputiti na zvanične rezultate monitoringa ispunjenosti obećanja gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, a koji se nalaze na LINKU.

Da ponovimo, rezultat monitoringa ispunjenosti 27 obećanja Šuhreta Fazlića su, kako slijedi:

  • šest obećanja je ispunjeno u potpunosti
  • po dva obećanja su ispunjena djelimično i većim dijelom
  • tri obećanja su ispunjena manjim dijelom
  • tri obećanja su prekršena
  • četiri obećanja su neutemeljena
  • sedam obećanja je ostalo neispunjeno.

Istinomjer će i u narednom mandatu od 2020. do 2024. godine pratiti ispunjenost predizbornih obećanja u općinama i gradovima u BiH, te će nakon objave rezultata Lokalnih izbora 2020. godine javnost u BiH biti obaviještena koje lokalne zajednice i njihovi čelnici će ovoga puta biti obuhvaćeni monitoringom.

Pitajte Istinomjer!