Ramazan je davno prošao, novih izvršnih vlasti još uvijek nema

Uspostava novih izvršnih vlasti kako na državnom tako i na federalnom nivou, ali i opstanak aktuelne Vlade Kantona Sarajevo već duže je vrijeme tema kojom se javnost u Bosni i Hercegovini bavi.

S tim u vezi, početkom maja tekuće godine svoja je predviđanja iznio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Eldin Vrače.

Smatrajući tako da su dani aktuelne Vlade KS “odbrojani”, Vrače je najavio da će promjene u vlasti ići “po vertikali”, te da će to “učiniti oni koji čine vlast na državnom nivou, pa i na federalnom, tako i na kantonalnom nivou – SDA, DF i SBB”, ustvrdivši na kraju i kada će se to desiti:

Prema mojim informacijama, promjena će se dogoditi nakon Ramazana.

Eldin Vrače, 07.05.2019.

Međutim, iako je mjesec Ramazana ove godine okončan još početkom juna mjeseca, promjene koje je Vrače najavio nisu se desile. 

Novi saziv Vijeća ministara BiH još uvijek nije izabran, što vrijedi i za novu Vladu Federacije BiH. 

Osim toga, Vlada KS koju je Skupština ovoga kantona izglasala krajem decembra 2018. godine i dalje funkcioniše u istom sazivu.

Ovim Istinomjer najave Eldina Vrače da će se navedeni procesi u vezi izbora izvršnih vlasti, kako na državnom tako i na federalnom nivou te u Kantonu Sarajevo desiti nakon mjeseca Ramazana, ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Pravo osuđenika da budu birani ponovo u Parlamentu BiH

Zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović (SDP BiH) ponovo je uputio u...

Prosječna plata u RS nije prestigla platu u FBiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković u septembru je rekao da će prosječna plata u ovom entitetu “ovih dana prestići prosječnu platu u FBiH”. Prema tome, prije godinu dana bili...


Izgradnja Bloka 7 uz neriješena pitanja i nedoumice

I dok gradnja Bloka 7 kreće, spor sa Energetskom zajednicom u vezi garancija datih za njegovu izgradnju još uvijek nije riješen. Nakon Odluke Vlade FBiH o davanju garancije za Blok 7...