Ramazan je davno prošao, novih izvršnih vlasti još uvijek nema

Uspostava novih izvršnih vlasti kako na državnom tako i na federalnom nivou, ali i opstanak aktuelne Vlade Kantona Sarajevo već duže je vrijeme tema kojom se javnost u Bosni i Hercegovini bavi.

S tim u vezi, početkom maja tekuće godine svoja je predviđanja iznio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Eldin Vrače.

Smatrajući tako da su dani aktuelne Vlade KS “odbrojani”, Vrače je najavio da će promjene u vlasti ići “po vertikali”, te da će to “učiniti oni koji čine vlast na državnom nivou, pa i na federalnom, tako i na kantonalnom nivou – SDA, DF i SBB”, ustvrdivši na kraju i kada će se to desiti:

Prema mojim informacijama, promjena će se dogoditi nakon Ramazana.

Eldin Vrače, 07.05.2019.

Međutim, iako je mjesec Ramazana ove godine okončan još početkom juna mjeseca, promjene koje je Vrače najavio nisu se desile. 

Novi saziv Vijeća ministara BiH još uvijek nije izabran, što vrijedi i za novu Vladu Federacije BiH. 

Osim toga, Vlada KS koju je Skupština ovoga kantona izglasala krajem decembra 2018. godine i dalje funkcioniše u istom sazivu.

Ovim Istinomjer najave Eldina Vrače da će se navedeni procesi u vezi izbora izvršnih vlasti, kako na državnom tako i na federalnom nivou te u Kantonu Sarajevo desiti nakon mjeseca Ramazana, ocjenjuje neispunjenim.

(Istinomjer.ba)

Imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH – Ista meta isto odstojanje

Odluke koje su u pravcu integracija u NATO donesene od strane nadležnih institucija na državnom nivou, o kojima je...

Dodik još jednom ustvrdio da je Vijeće ministara BiH pomoćni organ Predsjedništva BiH

Nakon što je otkazana vanredna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je trebalo biti raspravljano o imenovanju mandatara za novi sastav Vijeća ministara BiH, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik još...Organizatori nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji“ zadovoljni interesovanjem građana

Krajem maja tekuće godine ministrica finansija u Vladi Republike Srpske (RS), Zora Vidović najavila je organizovanje nagradne igre "u cilju podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune i tako...