Nedosljedno

Radončić od „kriminalca“ do „čuda“

Ljubavna priča između SDA i SBB, odnosno njihovih lidera, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića nije novost, ali ipak odnos donedavnih zakletih neprijatelja, koji su se godinama međusobno optuživali za krupne kriminalne radnje svakako predstavlja udar na zdrav razum građana.

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka s koalicionim partnerima (SDA, SBB, HDZ BiH), da bi se trebali češće sastajati jer postoji zajednička želja za prevazilaženje problema. Foto FENA/Almir Razic

Tako je lider SDA, Bakir Izetbegović prije današnjeg sastanka sa liderima SBB-a i HDZ-a BiH, Fahrudinom Radončićem i Draganom Čovićem izjavio:

Fahrudin Radončić je stvorio jedno čudo, jednu imperiju u Sarajevu sa izgradnjom zgrada i to trebamo iskoristiti.”

Bakir Izetbegović, N1, 15.09.2016.

Međutim, upravo su se Radončićeve „graditeljske vještine“ našle na Izetbegovićevom udaru sredinom 2012. godine kada je Izetbegović u intervjuu za magazin Dani odgovarao na medijske napade od strane Dnevnog Avaza, čiji je osnivač i dugogodišnji vlasnik upravo bio lider SBB-a.

Notorna je glupost i bezobrazluk kazati za SDA da ništa nije uradila u dvije decenije. Pa ko je uradio ako nije SDA? Historijske činjenice jasno svjedoče da su ljudi iz SDA, na čelu sa Alijom Izetbegovićem, rizikujući slobodu otvorili procese demokratizacije, a zatim, rizikujući živote organizovali odbranu Bosne i Hercegovine. Da bi zatim bili motor reformskih procesa u zemlji, itd. Radončić je bio tu negdje, nekad pomažući, češće odmažući, većinom gradeći svoje vile i tornjeve dok smo mi gradili državu.“

Bakir Izetbegović, Dani, 15.06.2012.

I dvije godine kasnije, uoči posljednjih Opštih izbora, Izetbegović je veoma negativno govorio o Radončiću, te ga je čak doveo u vezu i sa određenim kriminalnim krugovima.

Radončić i njegov SBB imaju vlastite medije, tornjeve i milione, ali nedavno čitanje optužnice Naseru Keljemendiju, u kojoj američki tužilac navodi Radončića kao člana zločinačke udruge, konačno stavlja tačku na mnoge dileme i liku i djelu Fahrudina Radončića i definitivno ga diskvalifikuje kao ozbiljnog kandidata za člana Predsjedništva BiH.“

Bakir Izetbegović, Klix, 22.07.2014.

Ovakvih i sličnih istupa i sa jedne i sa druge strane u predizbornoj kampanji od prije dvije godine, ali i nakon nje, nije manjkalo, pa stoga Bakiru Izetbegoviću zbog njegove najnovije izjave dajemo ocjenu nedosljedno.

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!