Neispunjeno

Radivojević: Zakon o koncesijama FBiH i dalje na čekanju

Desnica Radivojević
Desnica Radivojević

Desnica Radivojević, dopremijer FBiH i federalni ministar prostornog uređenja, rekao je da će Komisija za koncesije FBiH utvrđivati ko su ti koji već koriste dobra i moraju sklopiti koncesione ugovore.

“Novi zakon je mnogo bolji od starog. Komisija će raditi politiku dodjele koncesija. FBiH, kantoni i općine će imati svoje koncesije. Očekujem da bi do maja mogla biti okončana procedura usvajanja zakona i podzakonskih akata”, dodao je Radivojević.

(Nezavisne novine, 30.01.2012.)

Komentar:

Zakon o koncesijama FBiH prošao je kroz više faza nakon prvobitnog upućivanja u parlamentarnu proceduru 2010. godine. Posljednji put prije nego je započela rekonstrukcija entitetske Vlade prijedlog ovog zakona je zaista i razmatran u maju 2012. godine, kako je to najavio ministar prostornog uređenja FBiH Desnica Radivojević, ali je nakon rasprave vraćen na doradu. Vlada je ovaj zakon doradila i ponovo uputila u proceduru te je prijedlog usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Nakon toga nastupila rekonstrukcija Vlade FBiH, a ministar Radivojević je smijenjen, bez da je Zakon ikada razmatran u Domu naroda iako je ministarstvo zaista uradilo svoj dio posla.

Zakon o koncesijama prema informacijama sa zvanične stranice Parlamenta FBiH se još uvijek nalazi u proceduri, ali nije poznato kada će doći do njegovog ponovnog razmatranja u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Nakon odluke Ustavnog suda FBiH Desnica Radivojević je vraćen na poziciju ministra prostornog uređenja, a ovim putem ga napominjemo da je još prije godinu dana najavio usvajanje ovog zakona u maju prošle godine, što se ni do danas nije desilo, gotovo sedam mjeseci od kada je Zakon u proceduri.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!