Ispunjeno

Prvo veliko ulaganje nakon Olimpijade 1984. godine

Planina Bjelašnica nekada je nosila epitet olimpijske ljepotice, a u posljednje vrijeme, osim što sve više liči na veliko gradilište ima probleme i sa vodosnadbijevanjem. Može se reći da je zadnjih godina ova planina sve manje “raj” za posjetioce i ljubitelje prirode, jer česti problemi sa vodom i kanalizacijom u velikoj mjeri otežavaju sezonski turizam.

Načelnik općine Trnovo, Ibro Berilo i ministar privrede Kantona Sarajevo, Muharem Šabić potpisali su Sporazum o sufinansiranju izgradnje Regionalnog vodovoda Hojta-Bjelašnica-Igman, te najavili da će do kraja ljetne sezone Bjelašnica “dobiti” vodu.

Imat ćemo vodu za vještačko osnježavanje staza i neće biti potrebno ispumpavanje vode. Prva faza vrijednosti ove investicije iznosi 2 miliona i 800.000. Koliko je projekt ozbiljan govori i činjenica da je izrada i revizija izvedbenog projekta zbog ispitivanja kvaliteta i ispravnosti vode trajala tri godine. U narednih sedam dana ćemo potpisati ugovore o početku radova koji bi trebali početi za 15-ak dana. Prva faza bi trebalo da bude završena do kraja novembra mjeseca.

(Ibro Berilo, 19.07.2017.)

Vrijednost projekta je 1.8 miliona KM, a najvećim dijelom finansira ga Vlada KS.

Ovim projektom zatvaramo lanac projekata koji će se raditi na Bjelašnici. Građevinski radovi su u zamahu, a dovođenje vode na planinu je vrhunac. Ovo je prvo veliko ulaganje nakon Olimpijade 1984. godine. Nemoguće je organizirati zimsku sezonu bez dovoljne količine vode te je ovo kapitalni projekt Vlade KS-a.

(Muharem Šabić, 19.07.2017.)

Istinomjer je ljetos kontaktirao Općinu Trnovo, kako bismo provjerili da li su potpisani ugovori i kada će početi radovi. Služba za prostorno uređenje, urbanizam, i komunalne poslove Općine Trnovo potvrdila nam je da su ugovori o početku radova potpisani 02.08.2017. godine.

Potpisani su ugovori za izvođenje radova, i za prvu i za drugu fazu. Ovih dana bi trebali početi radovi.

(Osman Smječanin, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje, urbanizam, i komunalne poslove, 02.08.2017.)

Radovi na izgradnji cjevovoda počeli su 10.08.2017. godine, a završetak prve faze trebao je biti okončan do kraja novembra. Ovim povodom smo, ponovo, kontaktirali Općinu Trnovo, a kako bismo provjerili da li su radovi pri kraju.

Završena je izgradnja kompletnog cjevovoda, izgrađen je rezervoar vodne komore i pumpa. Ovih dana se očekuje tehnički pregled i puštanje u pogon.

(Osman Smječanin, pomoćnik načelnika za prostorno uređenje, urbanizam, i komunalne poslove, 22.11.2017.)

Dakle, radovi prve faze završeni su u roku, kako je prvobitno i najavljeno. Nakon tehničkog pregleda i puštanje električne energije cjevovod će biti u funkciji, a načelnik općine Trnovo, Ibro Berilo, za ovo obećanje od Istinomjera dobija ocjenu ispunjeno.

 

(Istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!