Prvo reciklažno dvorište u Kantonu Sarajevo

Početkom ove godine najavljena je izgradnja reciklažnog dvorišta na sarajevskoj deponiji Smiljevići u Općini Novi Grad.

U drugoj polovini 2017. godine završene je prva faze građevinskih radova na izgradnji reciklažnog dvorišta u KS. Iz KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo, početkom ove godine, rečeno je da će u 2018. godini biti otvoreno prvo reciklažno dvorište u KS, gdje će se moći besplatno odlagati “papir, karton, električna i elektronska oprema, stiropor, staklo, plastika, odjeća i obuća, kabasti otpad, otpadne gume (do 4 komada), tekstil, te uređaji za hlađenje i zamrzavanje.”

Za funkcioniranje reciklažnog dvorišta potrebno je izvršiti njegovo opremanje, a oprema se sastoji od viljuškara sa hvataljkama, vertikalne prese za baliranje, kontejneri otvorenog tipa za skladištenje, eko-cisterne zapremine 5.000 litara, eko kontejnera zapremine 1m3, tabli za označavanje otpada i table na ulazu.

Obezbjeđena su sredstva u iznosu od 185.294,00 KM od Federalnog ministarstva okoliša i turizma za nabavku opreme, dok su sredstva za građevinske radove obezbjedili Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okolišta Kantona Sarajevo u iznosu od 600.000 KM i KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo u iznosu od 220.000 KM.

Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP “RAD”, 24.01.2018.

Kako je i najavljeno, juče je u okviru Regionalnog centra za upravljanje otpadom Smiljevići, otvoreno prvo reciklažno dvorište u Kantonu Sarajevo.

Namjera je da na ovom lokalitetu prikupljamo što veće količine otpada koji se može reciklirati, te da ga upućujemo kao sirovinu na daljnje korištenje. Izgradnja ovakvih dvorišta predviđena je na području svih devet općina KS.

Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, 25.10.2018.

Ovim je građanima/kama KS omogućeno da u reciklažno dvorište dostave gotovo sve vrste otpada, izuzev građevinskog. Oni koji to nisu u mogućnosti uraditi lično, mogu pozvati KJKP “RAD” koje će svojim vozilima prevesti otpad na ovu lokaciju.

Preduzeće ‘Rad’ maksimalno će biti na usluzi građanima, kako bismo krenuli u značajnije aktivnosti reciklaže otpada. Oni su dosada imali mogućnost riješiti se kabastog otpada kroz akcije odvoza dva puta godišnje. Sada im je omogućeno da lično dovezu različite vrste otpada ovdje, bez ikakve naknade kao i da, ako posjeduju veće količine otpada, pozovu ‘Rad’ koje će ga kamionima dopremiti u reciklažno dvorište.

Selim Babić,  direktor KJKP “RAD”,  25.10.2018.

Ovim Istinomjer obećanju o izgradnji reiciklažnog dvorišta daje ocjenu ispunjeno, i to Federalnom ministarstvu okoliša i turizma za nabavku opreme, a Ministarstvu prostornog uređenja KS i KJKP “RAD” za obezbijeđena sredstva i završene građevinske radove u roku.

 

(Istinomjer.ba)

U Republici Srpskoj broj opština nije 62

Da broj opština u Republici Srpskoj nije 62 kako kaže Dodik, uvjerili smo se na zvaničnoj stranici Ministarstva uprave...

RS: Registracija firmi biće moguća elektronskim putem

Sredinom prošle godine iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske najavljeno je da će tokom 2019. godine biti poduzet niz aktivnosti kako bi se pojednostavila...


Nikšić protiv Nikšića

Nermin Nikšić je podsjećajući i na status na Facebooku koji je objavio Damir Nikšić “gdje se neprimjereno izražavao, ne malo - nego neprimjereno o članovima SDP-a", još sredinom februara najavio...