Analize

Propisi prošli “giljotinu”, a investicija nigdje

Pored “giljotine propisa” biće nam neophodna i “giljotina” korupcije i političke nestabilnosti da bi se zaista ispunila predizborna obećanja o privlačenju stranih investicija i izgradnji povoljne poslovne klime.

Nema mnogo pitanja oko kojih postoji potpuni konsenzus između političkih stranaka u BiH. Jedno od takvih je stvaranje zakonskih pretpostavki i povoljnijeg ambijenta za privlačenje stranih investicija, što je većina stranaka na vlasti u svojim predizbornim programima i obećavala. SNSD je obećavala pojednostavljavanje procedura za osnivanje novih preduzeća, DNS stvaranje uslova za nesmetan dolazak “greenfield investicija”, SDA “privlačenje stranih investicija”, SDP da će posebnu pažnju posvetiti “giljotini propisa”, a NSRZB da će pojednostavljivanjem procedura “otvoriti vrata osnivanju novih firmi”. I, u prvoj postizbornoj godini, entitetske vlasti su se zaista držale pravca koje su izabrane partije trasirale u svojim programima.

U RS se, nakon završene “giljotine propisa”, provodio projekat ”Stop administrativnim barijerama”, koji bi trebao dalje smanjiti administrativne procedure i otkloniti prepreke za osnivanje i poslovanje novih firmi. U aprilu je izmijenjen i Zakon o stranim ulaganjima RS, čija je jedna od osnovnih izmjena formiranje Savjeta za strana ulaganja, tijela koje treba identificirati i predložiti eliminiranje prepreka za lakše odvijanje biznisa. U FBiH se istovremeno provodila “Giljotina propisa”, projekt pojednostavljivanja procedura za osnivanje novih firmi. Premda započet prije nekoliko godina, po ocjeni Svjetske banke, koja je partner federalnih vlasti na ovom projektu, njegova provedba intenzivirana je u ovom mandatu i završena u novembru 2011.

Nažalost, brojke pokazuju da reforme nisu imale puno efekta, jer je nivo stranih investicija u BiH i dalje nizak. Prema projekcijama Agencije za promociju stranih investicija, konačan zbir stranih ulaganja u 2011. mogao bi iznositi oko 360 miliona eura, dakle bez povećanja u odnosu na prethodnu godinu. Podsjetimo, u rekordnoj 2007. godini (kada je prodat Telekom Srpske za blizu 700 miliona eura), u BiH je ušlo 1,62 milijarde eura stranih ulaganja, no otad je unos stranog kapitala u BiH u konstantnom padu. Jedan od glavnih razloga što nema novih investicija je loša politička klima u BiH. Teške riječi koje padaju u javnosti među pojedinim političarima nisu najbolja reklama za dolazak stranaca koji strahuju za vlastiti kapital, jer ne znaju kako bi se situacija mogla odvijati. Dokaz za to je i najnoviji izvještaj kreditne agencije “Moody's”, koji pokazuje da je BiH zadržala katastrofalno nizak kreditni rejting, zbog neformiranja državne vlasti više od godinu dana nakon održavanja izbora. U Izvještaju se dalje navodi da se BiH ne može kretati naprijed zbog pat-pozicije u kojoj se nalazi, jer ne može provoditi neophodne reforme. Drugim riječima, loša ekonomska situacija u BiH uzrokovana je političkim razlozima, a to se odražava na rejting same države, koja, sudeći prema izvještaju agencije “Moody's”, ne uživa baš najbolji ugled u svijetu. Među lošim vijestima koje se vezuju za BiH je i kontinuirano visok nivo korupcije, što, prema ocjeni Evropske komisije u Izvještaju o napretku BiH, negativno utiče na sve sfere života, pa tako i na ekonomski razvoj – a neosporno je i jedna od glavnih prepreka za privlačenje novih investicija.

Očito je da rad na stvaranju formalnih uslova za investiranje sam po sebi nije dovoljan, ukoliko iz političkog života BiH pod hitno ne nestanu priče o secesiji, spekulacije o ratnim sukobima, prijetnje, ucjene i korupcija. U suprotnom, strani investitori će i dalje zaobilaziti BiH u širokom luku.

(istinomjer.ba)

Pitajte Istinomjer!