Analize

Pregled sedmice: Analiza problema ljekarskih pregleda policijskih službenika i nedosljednost partijskih rukovodilaca

Tokom prve sedmice marta ocijenili smo istinitost tvrdnji i dosljednost stavova jednog broja političkih aktera u BiH, ali i analizirali problem neredovnih ljekarskih pregleda policijskih službenika/ca u FBiH, kao i netom usvojeni Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.

Ilustracija: Istinomjer

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednik HRS-a Slaven Raguž izjavio je da je trenutna stopa inflacije oko 2,7 do 3%, a da je pad izvoza iz BiH 17%. Nakon uvida u podatke Agencije za statistiku BiH i Vanjskotrgovinske komore BiH, Istinomjer je njegove tvrdnje ocijenio većim dijelom istinitim.

Povodom Svjetskog dana energetske efikasnosti, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Sanela Klarić iznijela je tvrdnju da je EU u periodu od 2010. do 2020. godine uspjela da za više od 20% smanji emisiju CO2. U izvještajima Evropske agencije za životnu sredinu objavljenim 2020. godine navedeno je da su, u odnosu na 1990. godinu, emisije stakleničkih plinova u EU smanjene za 31%, te je navedenu tvrdnju Istinomjer ocijenio istinitom.

Iako je premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk 26. januara 2024. godine najavio da će “u narednih mjesec dana” biti objavljen javni poziv za subvencije za kupovinu električnih vozila za taksi-prevoznike, njegovo obećanje ostalo je neispunjeno.

S druge strane, svoja obećanja ispunili su gradonačlenik Tuzle Zijad Lugavić te ministar vanjskih poslova BIH i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Lugavić je krajem novembra prošle godine najavio ukidanje fizičke dostave CIPS-a za pojedine javne pozive koje objavljuje Grad Tuzla, a Gradsko vijeće Tuzle potrebne odluke u tom pravcu donijelo je 31. januara 2024. godine.

Konaković je 4. marta 2024. godine ustvrdio da će Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH usvojiti Vijeće ministara BiH te da će se do kraja prošle sedmice naći i u parlamentarnoj proceduri. Oba doma Parlamentarne skupštine BiH održala su 8. marta 2024. godine hitne sjednice na kojima je navedeno zakonsko rješenje usvojeno.

Tragom tvrdnje direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Mladena Petrovića da je u Japanu zabranjeno voziti se sam u automobilu, Istinomjer je uputio upit Ambasadi Japana u BiH. Nakon odgovora da postoji mogućnost da lokalne zajednice uvedu takvu regulativu, ali da ona nije generalno propisana zakonima u Japanu te da trenutno ne raspolažu informacijama da li su i koje lokalne zajednice uvodile takvu regulativu, Istinomjer je Petrovićevu tvrdnju ocijenio neutemeljenom.

Odlukom Predsjedništva PDP-a donesenoj na sjednici 22. februara 2024. godine, funkcioneri te partije pozvani su da se uzdrže od bilo kakvog javnog komentarisanja, davanja izjava i objava vezanih za pitanje izbora kandidata za lokalne izbore, uključujući i one za gradonačelnika Banje Luke. Iako je u svojstvu potpredsjednika PDP-a u donošenju te odluke učestvovao i aktuelni banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković, u danima nakon sjednice Stanivuković nije ispoštovao tu odluku, te je njegov stav u vezi s tim Istinomjer ocijenio nedosljednim.

Tokom prošle sedmice analizirali smo historijat usvajanja, ali i sadržaj Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, koji je na listi prioritetnih u okviru evropskog puta BiH. U skladu s usvojenim rješenjima, u roku 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona Parlamentarna skupština BiH treba da pokrene proces imenovanja članova Komisije za sprečavanje sukoba interesa, prema čemu ta procedura treba biti okončana u roku 90 dana.

U analizi “Nacrt zakona o djelatnosti psihologa u FBiH ne prepoznaje status pedagoga-psihologa” skrenuli smo pažnju da se predloženim zakonskim rješenjima uređuju prava i obaveze psihologa u okviru samostalnog obavljanja poslova u struci te podsjetili na to da je detaljniju analizu ovog zakona moguće pročitati na platformi Javna rasprava, glasati za ili protiv rješenja koja nudi te postaviti pitanja i dati prijedloge parlamentarcima i parlamentarkama o ovom i drugim zakonima.

Nakon što je 7. februara 2024. godine u Tuzli policajac Elvis Ćustendil hicima iz službenog pištolja usmrtio Amru Kahrimanović, analizirali smo reakcije nadležnih institucija i funkcionera te poslali upite svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova s ciljem utvrđivanja stanja po pitanju sprovođenja obaveznih ljekarskih pregleda za policijske službenike i službenice.

Pored toga, zatražili smo i mišljenje šefa Odsjeka sigurnosnih i mirovnih studija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Mirze Smajića, koji je iznio stav da bi korisno bilo razmotriti skraćivanje perioda predviđenih za obavezne preglede, uz stavljanje akcenta na prevenciju.

(Istinomjer.ba)

 

Pitajte Istinomjer!