Započeto

Zelena tranzicija

Partije: BH Zeleni | Oblasti: Ekonomija

Uspjet ćemo u zelenoj tranziciji ako kao zajednica budemo sposobni za izvornu kreativnu snagu. Moramo prevazići zastarjele predstave o tome šta je jedini mogući razvoj.

Izvor: Izborni program BH Zeleni

Na 3. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH usvojilo je Strategiju prilagođavanja klimatskim promjenama i niskoemisijskog razvoja Bosne i Hercegovine za period 2020. – 2030. godine, koja predstavlja sveobuhvatan sistemski okvir za rješavanje izazova klimatskih promjena s kojima se BiH suočava.

Na 5. sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa pri uvozu novih električnih i hibridnih automobila do 31.12.2023. godine. 

Na 4. vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH usvojilo je Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine za period 2023. – 2025. godine. Strukturne reforme sadržane u ovom programu, u skladu sa smjernicama Evropske komisije, organizirane su u 13 područja i uključuju zelenu tranziciju.

Vijeće ministara BiH podržalo je 26.6.2023. prijedlog odluke o zaduženju kod IBRD-a od 50 miliona američkih dolara za projekt unapređenja kvaliteta zraka u Federaciji BiH.

Ukoliko imate dodatne informacije o ispunjenju ovog obećanja, pošaljite ih timu Istinomjera i mi ćemo ih, nakon provjere, uključiti u konačnu ocjenu ovog obećanja. Putem ove forme možete nam poslati i dokumente, fotografije ili video-snimke koji se odnose na ispunjenje ovog obećanja.


    Pitajte Istinomjer!